Schrijvers willen meer subsidie voor Letterkundig Museum

Schrijvers willen meer subsidie voor Letterkundig Museum


In de brief stellen zij: 'Het Letterkundig Museum is een gerenommeerd instituut, dat uitstekend werk verricht, maar dat sinds de buitensporige bezuiniging die uw ministerie dit museum per 1 januari 2013 heeft opgelegd zijn taak van behoud, beheer en beschikbaarstelling niet langer op verantwoorde wijze kan uitoefenen.'
 
Vanwege de bezuinigingen zijn onderzoeksprojecten met universiteiten niet van de grond gekomen, werd 30 procent van het personeel ontslagen en is er geen hoofd Collecties meer in het museum.
 
Het bedrag dat volgens de opstellers van de brief jaarlijks extra nodig is niet groot: 500.000 euro. Het zou daarmee nog niet eens terug zijn op het niveau van drie jaar geleden, toen het museum 700.000 euro per jaar moest bezuinigen.
 
Ook tientallen hoogleraren en biografen hebben een brandbrief aan Bussemaker geschreven. Daarin verzoeken ze eveneens het Letterkundig Museum subsidie te verlenen zodat 'er vaart gemaakt kan worden met de digitalisering van de collectie en het optimaal toegankelijk maken van het literair erfgoed, volgens de hedendaagse maatschappelijke behoeften'.