Brief directeur De Persgroep zorgt voor onrust binnen NvJ

Brief directeur De Persgroep zorgt voor onrust binnen NvJ
Een brief van Bart Verkade, directeur van De Persgroep, aan de sectie Dagblad van de Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft  tijdens de algemene ledenvergadering van de NVJ voor flinke opschudding gezorgd.

Verkade schreef aan het bestuur van de sectie Dagblad, dat deels bestaat uit journalisten in dienst bij De Persgroep, een brief met de vraag waarom zij de actie ‘Geen #uitpersgroep’ steunen. Daarin verzet de NVJ zich tegen de in haar ogen te lage tarieven die ondermeer De Persgroep betaalt aan freelancers. Verkade meent dat er redenen zijn de actie niet te steunen.
Daarop nam het sectiebestuur Dagblad in een brief aan het hoofdbestuur van de NVJ afstand van de acties. De mail daarover werd direct ook gestuurd naar Bart Verkade.

Het feit dat de sectie niet eerst intern had overlegd met NvJ voordat men ook Verkade antwoordde, werd hen niet in dank afgenomen. Daarnaast vond men binnen de NvJ dat hiermee de bijl aan de wortel van de solidariteit werd gelegd. De actie van de sectie Dagblad heeft binnen de NvJ ervoor gezorgd dat het samenhorigheidsgevoel is verdwenen. 

De ledenvergadering, waar zo’n vijftig mensen aanwezig waren, neigde er toe een motie aan te nemen waarin de sectie Dagblad de oren werd gewassen voor hun brief aan Verkade en waarin ook zou worden opgenomen dat een volgende keer leden zouden worden geschorst als ze kritiek eerst extern delen.
Zover kwam het niet. Vanuit het bestuur werd aangegeven dat de inmiddels min of meer herstelde relatie met de sectie Dagblad daaronder zou kunnen lijden. Daarop werd door de vergadering besloten dat de sectie een brief ontvangt met daarin de ernstige afkeuring over de brief, de teleurstelling dat de leden van de sectie afwezig waren tijdens de vergadering en zo geen verantwoording konden afleggen en een oproep tot solidariteit. Plus de constatering dat ook het algemeen bestuur van de NVJ steken heeft laten vallen in dit proces en daar van heeft geleerd.

NvJ voorzitter Enzlin gaf aan dat ook het hoofdbestuur met name in de uitleg en de communicatie over de actie aan de secties fouten heeft gemaakt. En daar van wil leren.

Inmiddels hebben op een na alle leden van sectie Dagblad weer hun steun uitgesproken voor het voortzetten van de acties voor betere tarieven voor zelfstandigen. Daarbij is wel afgesproken dat de toon van de acties verandert en dat niet alleen De Persgroep wordt aangesproken, maar ook de andere grote uitgevers.

Het hele verhaal is te lezen bij NvJ