Vlaanderen krijgt gereglementeerde boekenprijs

Vlaanderen krijgt gereglementeerde boekenprijs
Vanaf 2017 krijgt Vlaanderen een gereglementeerde boekenprijs waarbij de prijs van een boek de eerste zes maanden vastgelegd is.

De Vlaamse regering heeft eind vorig week daartoe een besluit genomen. De wet gaat inhouden dat de eerste zes maanden de boekenprijs gereglementeerd is, waarbij het aan verkopers wel is toegestaan om maximaal 10% korting op die prijs te berekenen. Voor bibliotheken en scholen zijn korting tot 25% mogelijk. Na die zes maanden is de boekenprijs weer vrij.
De Vlaamse minister voor Cultuur, Gatz, wil me deze wet de boekensector versterken en wapenen voor de toekomst. Volgens de minister heeft de wet voor alle betrokken partijen voordelen.

Op de basisregel is één uitzondering toegelaten. Bibliotheken en scholen zullen op de vaste boekenprijs een korting krijgen van 25 procent. Dat is meer dan eerst was aangekondigd. Eerst was sprake van 15 procent. Dat was onvoldoende voor de bibliotheeksector, die vreesde voor een impact van 2,3 miljoen euro. Het plafond is volgens Gatz bewust verhoogd omdat bibliotheken en scholen "een culturele en educatieve doelstelling hebben die prioritair is".

Ook de verkoop van online-boeken valt onder de regeling. Verkoop via buitenlandse webshops, denk aan Bol.com, dient voor Vlaamse uitgevers ook onder deze regeling te geschieden. 
Afgesproken is dat de effecten van deze nieuwe regeling over 4 jaar zullen worden geëvalueerd.

Niet iedereen is er even tevreden over, vooral onder de onafhankelijke boekverkopers heerst onvrede over de uitwerking van het reglement: zie hier een paar reacties op Facebook: