Drie miljoen krantenpagina’s toegevoegd aan Delpher

Drie miljoen krantenpagina’s toegevoegd aan Delpher
De landelijke website voor gedigitaliseerde boeken, kranten en tijdschriften Delpher heeft er drie miljoen krantenpagina’s bij.

Het Algemeen Handelsblad, dat al beschikbaar was vanaf 1828 is nu compleet tot 1970. Opvolger NRC Handelsblad is beschikbaar van 1970 tot 1995. Ook zijn zeventig regionale kranten beschikbaar gekomen, waaronder kranten uit Twente, Brabant, Limburg en Groningen. Ruim twintig krantentitels zijn voor het eerst opgenomen in Delpher; het grootste deel bestaat uit aanvullende jaargangen van titels die al in Delpher waren te vinden.

Overgangsbladen
Helemaal nieuw voor Delpher zijn 450 zogenaamde 'overgangsbladen'. Dat zijn kranten uit de veelbewogen jaren 1945-47, de periode waarin de Nederlandse bevolking overeind krabbelde na de Bevrijding. De weerslag is te vinden in tientallen nieuwe, heropgerichte en ‘bovengronds’ gekomen verzetskranten. Een voorbeeld is Amsterdamsch Dagblad.

Nieuwe filtermogelijkheid en ‘slotjes’
Wie een eerdere zoekactie wil herhalen met de toegevoegde krantenartikelen, kan nu de resultaten inperken door de optie ‘Toon alleen recent toegevoegde kranten’ aan te vinken. Er zijn voor het eerst ook kranten opgenomen die vanwege auteursrechtbeperkingen niet online getoond kunnen worden. Ze zijn wel te zien in de resultaten, maar er staat een ‘slotje’ achter. Deze kranten zijn alleen binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek in te zien, via een KB-pc, eigen laptop of smart phone.