Humble Bundle: bijzondere manier om e-books te verkopen

Humble Bundle: bijzondere manier om e-books te verkopen
Een website waar de bezoeker zelf kan bepalen wat hij betaalt, blijkt een goede manier te zijn om e-books aan de man te brengen.

Hunble Bundle is een website waar content die DRM-vrij is aangeboden kan worden. Bundels van titels kunnen gekocht worden voor een bedrag dat de consument zelf bepaalt. Tegen een meerprijs kunnen er dan weer meer titels bijgekocht worden. De opbrengst wordt verdeeld tussen uitgevers, auteurs, Humble Bundle en een goed doel. In 2015 wist de site ruim 6,1 miljoen dolaar omzet te genereren in digitale boeken.

De site begon in 2010 met voornamelijk bundels van games. Dat vormt nog steeds de bulk van de omzet van Humble Bundle. De site is vooral in de USA erg populair en de verkoop van e-books lijkt daar van te profiteren. De Pathfinder RPG Book bundel is tot nu toe de best verkochte e-book bundel: meer dan 75.000 verkochte bundel met een omzet van meer dan 1 miljoen dollar. De bundels worden steeds voor een periode van twee weken aangeboden.

Uitgevers vinden de site vaak een goede manier om hun digitale boeken onder de aandacht te brengen. Volgens Kelley Allen, de manager voor e-books bij Humble Bundle, is er geen sprake van kannibalisering, maar lijkt het aanbod van Humble Bundle juist ook print-verkoop weer te ondersteunen

De meest populaire bundels zijn strips, titels uit de backlist, audioboeken en bundels van kleinere uitgeverijen. Humble Bundle wil het aanbod en mogelijkheden voor e-books dit jaar daarom ook flink gaan uitbreiden, waarbij ook nieuwe uitgaven van bekendere auteurs tot het aanbod zullen gaan behoren.

Bron: Publishers Weekly