Windows 8: Nieuwe kansen voor uitgevers

Windows 8: Nieuwe kansen voor uitgevers


Microsoft: poging zoveel
De geschiedenis is genoegzaam bekend: de strijd die Microsoft rond touch interfaces heeft gestreden, is – op zijn zachtst gezegd - nog niet in hun voordeel beslecht. Pas met Windows Phone 7.5 werd Microsoft eindelijk enigszins serieus genomen, zij het dat hun mobiele platform - ondanks een groeiend marktaandeel - de hegemonie van iOS (Apple) en Android (Google) nog niet heeft weten te doorbreken. Android heeft echter - dankzij het gestaag volwassener worden én een groot aantal hardwareleveranciers dat voor dit systeem kiest of heeft gekozen - al een flinke hap uit het Apple-potentieel genomen (de recent gelanceerde Kindle Fire is daar een uitstekend voorbeeld van). Met de support van andere leveranciers (zoals Dell, HP, Acer, Nokia en Sony) heeft Microsoft ditmaal een sterke troef in handen om een veel serieuzer marktaandeel te pakken - ook omdat de nieuwe gebruikersinterface door vriend en vijand wordt geroemd om zijn uiterlijk, snelheid en gebruiksgemak.

Kansen voor uitgevers
Welke kansen liggen hier voor uitgevers? Om te beginnen: de store van Microsoft is nog onontgonnen gebied. Er is nog weinig te vinden, en klanten zullen producten willen downloaden en kopen. Daarnaast kun je voor de Microsoft-winkel ontwikkelen in Visual Studio, de ontwikkelomgeving die al jarenlang door talloze ontwikkelaars over de hele wereld wordt gebruikt. Een Windows 8-app vereist wel nieuwe programmeerdisciplines, maar iedere ontwikkelaar die ooit een toepassing voor Windows, ASP.Net of Silverlight heeft geschreven kent Visual Studio, en dat verkort de leercurve aanzienlijk. Plus: omdat het aanbod van ontwikkelaars in de basis al groot is, zal het voor uitgevers niet al te moeilijk zijn om een team samen te kunnen stellen.

Onderschat Redmond niet
Recent las ik ergens dat het tien jaar zal duren voordat alle gebruikers van Windows volledig 'om' zullen zijn naar de nieuwe manier van werken in Windows. Als je dit positief interpreteert, kun je stellen dat de nieuwe interface er eentje is die een lange toekomst voor zich heeft. Extra reden om de nieuwe standaard te omarmen. Of het nu gaat om boek-apps of om volledig nieuwe diensten en technologieën: de rijdende trein die Microsoft heet is er een die uitgevers niet moeten missen. Een mooi voorbeeld daarvan is de Yindo-app, die bij de lancering van Windows 8 op 26 oktober a.s. in de store beschikbaar zal zijn.