Lieve Wolters Kluwer,

Lieve Wolters Kluwer,

Ik zou het graag met u eens zijn en zeggen dat het komt door de conservatieve advocaten die al dat digitale maar eng vinden en daarom nog vasthouden aan papier.


U herinnert zich het #digidaal akkefietje misschien nog wel.

Helaas kan ik het niet met u eens zijn. Begrijpt u, digitaal omarm ik. Maar zolang digitaal duurder is dan papier, kies ik, en vele kleinere kantoren met mij, nog graag voor papier. Een volledige ontsluiting bij Kluwer Navigator, uw online dienst met verschillende bronnen, zowel openbaar als gesloten, kost mij €2000,- per jaar, vertelde u mij een week of twee geleden aan de telefoon. We mochten er uiteraard eerst wel een maandje of wat gratis gebruik van maken. Zodat we eraan verslingerd zouden raken.

Natuurlijk fijn dat we dan alle boeken in kunnen zien, in de T&C en de Groene Serie kunnen lezen hoe we regels moeten interpreteren en wat daar ook alweer de belangrijkste rechtspraak bij was. Veel boeken worden echter niet elk jaar geüpdatet. De boeken waar dat wel mee gedaan wordt zijn de studieboeken die voor ons al niet meer diepgravend genoeg zijn. Zelfs als ik elk jaar nieuwe T&C's zou aanschaffen, zou ik nog geen €1000,- aan boeken uitgeven per jaar. Kortom, hoe ziek ik me ook zal kopen aan boeken die ik waarschijnlijk niet eens echt zal lezen, ik kom nooit aan de €2000,- per jaar. Daarom 'houden' wij juristen nog zo van papier.

Waar blijft het Blendle systeem?
Kijk, wij juristen zijn echt niet te beroerd om te betalen voor artikelen of voor een goed zoeksysteem, maar het moet wel betaalbaar zijn. Ik heb er al vaker met collega's van u over gesproken en het balletje op Twitter opgegooid, maar u reageert er niet eens op: maak een Blendle systeem voor de advocatuur. Misschien een abonnement om goed te kunnen zoeken in openbare bronnen. Verder betalen per geraadpleegd artikel of per hoofdstuk uit een boek, per artikel uit een T&C of Groene Serie. Dan beloven wij dat we er veel gebruik van zullen maken.

Moet u natuurlijk geen tientjes per artikel gaan vragen he, want dan kunnen we u beter het boek naar ons op laten sturen, dat is goedkoper. 

Charlotte Meindersma 
Jurist voor de Creatieve Sector en Ondernemers
https://www.charlotteslaw.nl/