Nederland gidsland naar open access

Nederland gidsland naar open access
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) presenteert een E-zine over de succesvolle Nederlandse aanpak om open access te bereiken.

Universiteiten trekken samen op om wetenschappelijke artikelen vrij toegankelijk te maken voor iedereen. Op de weg naar 100% open access zijn al grote stappen gezet die internationaal op veel aandacht kunnen rekenen. Naast de markering van vijftien belangrijke mijlpalen, wordt in de nieuwste publicatie toegelicht wat open access is, welke rol de uitgevers spelen, hoe de onderhandelingen tussen universiteiten en uitgevers verlopen en wat de succesfactoren zijn in de eigenzinnige Nederlandse aanpak.

Wetenschappelijk onderzoek publiceren via open access is een wens die al jaren bestaat in de academische wereld. Maar ook in de politiek, bij financiers en uitgeverijen is het een groeiend aandachtspunt. VSNU-voorzitter Karl Dittrich: ‘Nederland maakt een razendsnelle groei in open access door en dat is wereldwijd opgemerkt. De snelle groei is het resultaat van een eigenzinnige aanpak, geïnspireerd en gesteund door (inter)nationale organisaties om ons heen. Hoewel Nederland niet alleen staat, leidt  ons land naar mijn overtuiging de weg naar open access.’

De Nederlandse universiteiten hebben gezamenlijk grote stappen gezet naar vrije toegankelijkheid van wetenschappelijke artikelen voor iedereen. Met grote uitgeverijen zijn contracten gesloten waardoor artikelen van onderzoekers zonder extra kosten online ‘open access’ beschikbaar komen. Steeds meer uitgeverijen zijn bereid om de overstap te maken naar open access publiceren. Andere landen hebben profijt van de weg die Nederland is ingeslagen.

Het helpt hen om verder te komen in open access en omgekeerd helpt het Nederland om blijvend te groeien. Deze wisselwerking is nodig, omdat nog niet alle uitgeverijen overtuigd zijn dat het moment is aangebroken voor open access. Het Nederlandse voorzitterschap van de EU kan helpen om in heel Europa de goede beweging op gang te brengen. Karl Dittrich: ‘Er is nog een weg te gaan, maar ik ben ervan overtuigd dat open access de verbinding tussen wetenschap en samenleving versterkt!’

Het ezine kunt u hier lezen