MediaMatters steunt media-gerelateerde startups

MediaMatters steunt media-gerelateerde startups


Startups belangrijk voor innovatie
In 2015 heeft iMMovator, samen met onder meer Media Park Beheer en het Instituut voor Beeld & Geluid, een startupwedstrijd georganiseerd. Een aantal startups heeft zich daarna in en rond het Media Park in Hilversum gevestigd. In 2016 willen de partijen een volwaardig accelerator-programma bieden dat de verbindende schakel vormt tussen bestaande mediabedrijven en scale-ups.
Deze scale-ups krijgen toegang tot nationale en internationale mediaspelers, kapitaal en het netwerk; de bestaande bedrijven op hun beurt krijgen toegang tot talent, ideeën en nieuwe technologieën en diensten. Zowel scale-ups als bestaande bedrijven zijn daardoor beter in staat te groeien, omdat de accelerator beide partijen ontzorgt door de juiste verbindingen te leggen. Bovendien krijgt de lokale en regionale bedrijvigheid een belangrijke impuls.

De media-accelerator richt zich daarbij op de urgente vraag waar uitgevers, omroepen en andere ‘content providers’ mee worstelen: Hoe krijg je mediacontent daar, waar het qua inhoud, moment en platform voor de gebruiker de meeste relevantie heeft en hoe verdien je daar geld mee? Daarbij valt te denken aan nieuwe advertentiemodellen, nieuwe (journalistieke, video-) formats, nieuwe distributiemodellen, en dergelijke.

Het programma heeft in 2016 het karakter van een pilot om te onderzoeken op welke manier het programma de meeste toegevoegde waarde heeft voor de scale-ups en de mediabedrijven. Ook wordt onderzoek gedaan naar het businessmodel, de organisatievorm en de financieringswijze. Als de resultaten van de pilot positief zijn, wordt in 2017 met het volwaardige programma gestart. De pilot wordt meegefinancierd door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.