Vrij Nederland gaat flink veranderen

Vrij Nederland gaat flink veranderen


Het maandblad wordt het medium voor de beste journalistieke verhalen van langere adem. Daarbij laat VN zich, in inhoud en vorm, inspireren door zijn rijke traditie van profielen, reportages, interviews en reconstructies. De abonnees worden deze week schriftelijk nader geïnformeerd over de plannen. Zodra de datum van de overstap (tweede kwartaal 2016) vaststaat, krijgen zij nader bericht over de voortzetting van hun abonnement onder gunstige voorwaarden.

De in augustus vernieuwde website vn.nl wordt verder versterkt. Behalve service-kanaal en digitale kiosk, wordt de site ook de bron van dagelijkse opinies en inzichten bij het nieuws, geschreven door vertrouwde en nieuwe VN-medewerkers. Voor abonnees is alles gratis toegankelijk, andere lezers betalen op een gemakkelijke manier voor de langere artikelen.

Vrij Nederland richt ook een samenwerkingsverband op voor onderzoeksjournalistiek. Daarin zullen VN-medewerkers met journalisten van andere media en onderzoeksinstellingen gezamenlijk multimediale projecten uitvoeren. Voorop staat daarbij het opdiepen, analyseren en inzichtelijk maken van maatschappelijk belangrijke feiten, die bewust of onbewust verborgen werden gehouden. Het verband wordt een aparte organisatie, mede gefinancierd uit publiek-private middelen.

Vrij Nederland staat al 75 jaar bekend om zijn journalistiek van hoge kwaliteit. VN wil zich in print en digitaal verder vernieuwen om voor nieuwe generaties van dezelfde betekenis te kunnen zijn. In de afgelopen jaren is het digitale bereik van VN fors gegroeid en blijkt er ook online hoge waardering voor de artikelen. Maar de exploitatie van het weekblad zelf staat onder druk. Door de hoge omloopsnelheid van nieuws en meningen is het abonnement op een weekblad minder vanzelfsprekend geworden voor jongere lezers, van wie velen al het gevoel hebben dat zij tijd tekort komen.

Hoofdredacteur Frits van Exter maakte vandaag bij de presentatie van de plannen aan de redactie ook bekend dat hij zijn functie per 1 januari neerlegt. In een brief aan de lezers schrijft hij: ‘Dit is voor mij ook het moment om na meer dan zeven jaar afscheid te nemen als hoofdredacteur. Ik heb het grootste vertrouwen in de toekomst van het vernieuwde VN, maar denk dat het goed is de verantwoordelijkheid daarvoor in handen te leggen van een opvolger.’

Adjunct-hoofdredacteur Robert van de Griend neemt zijn taken waar totdat een nieuwe hoofdredacteur is benoemd. Van Exter zal hem, mede op verzoek van de directie WPG, de komende maanden nog actief bijstaan bij de uitwerking en uitvoering van de vernieuwingsplannen.