Vergeet e-books

Vergeet e-books


Bestaande processen
Innovatie gaat niet alleen over digitaal maken wat vroeger van papier was. Sla de vakliteratuur er maar op na: 93% van alle innovaties hebben betrekking op de verbetering van een bestaand proces. Dat type innovatie is over het algemeen niet erg prijzig, en de kans op succes is groot. Dus waarom moeten we nu met oogkleppen op achter de digitalisering aanlopen, terwijl er daarnaast zo veel andere mogelijkheden zijn om een vernieuwing of een verbetering door te voeren.

Uitgevers veredelen content en zitten zelf aan het stuur. Ze kunnen dus op veel manieren innoveren. Ik ben niet zo arrogant dat ik hier aan anderen ga zeggen hoe ze hun bedrijf moeten inrichten, of in welke hoek ze hun innovatie moeten zoeken. Ik kan wel zeggen dat wij in 2015 een zeer aanzienlijk succes hebben gerealiseerd door het sterk beperken van het aantal formaten waarin we boeken maken. Ja, gewoon papieren boeken. Doordat het aantal formatien en het aantal papiersoorten is beperkt kunnen we heel eenvoudig orders combineren.

Is dat dan een innovatief baanbrekend idee? Nee, natuurlijk niet. Wij zullen nooit € 15.000,- subsidie in de wacht slepen van de GAU. Wiet de Bruijn vindt onze ideeën vast niet wild of disruptief. Oscar Kneppers van Rockstart zal Uitgeverij Elmar niet op zijn Twitter aantreffen. Maar onze manier werkt wel.

Op het gevaar af dat ik nooit meer bij inct over de vloer mag komen: houd op met dat hemelbestormende digitale gedoe waar op dit moment geen cent te verdienen valt. Omarm de toekomst, maar verdien vandaag ook een boterham. Dat is mijn les uit 2015.

Ik wens de lezers een mooi 2016.

Ton van Poelgeest is directeur van uitgeverij Elmar.