De gereglementeerde boekenprijs in Vlaanderen

De gereglementeerde boekenprijs in Vlaanderen


Alle mogelijke onderzoeken werden gebundeld om een onderbouwd dossier te bezorgen aan de politici. Onze juristen zetten zich aan het schrijven om de minister de nodige input te geven voor een ontwerp van decreet. Maar vooral, de discussie barstte los. Plots werd iedereen wakker. Want iedereen was wel akkoord met het voorstel dat Boek.be en later ook het BoekenOverleg in zijn Memorandum aan de politiek had voorgelegd. Maar niemand had verwacht dat het ook werkelijkheid zou worden.

Belangrijke details
En dan komen plots de kaarten wat anders te liggen en worden wat eerst details leken te zijn, plots heel erg belangrijk. Overleg, vergaderingen, discussies allerhande hebben uiteindelijk geleid tot een consensus die nu grotendeels is overgenomen door de Minister, met de steun van de Commissie Cultuur in het Vlaamse Parlement. Dat de bibliotheken even voor een valse noot zorgden is ondertussen met de mantel der liefde toegedekt. Nu is het enkel nog wachten tot de administratieve en politieke molen zijn werk heeft gedaan. Maar daarmee is de boekensector natuurlijk niet gered.

Book King
Het was dan ook een echte verademing dat ik me in het najaar op andere zaken kon concentreren, namelijk op de Boekenbeurs. Duizenden gezinnen met kinderen genoten van de vele activiteiten rond kinderboeken. Dimitri Leue wist als Book King honderden kinderen warm te maken voor boeken, schrijvers en illustratoren. Zelfs mijn eigen kleindochter was zo in de ban van de Book King dat ze op het podium sprong en spontaan een rijmwedstrijd met Gaston Durnez aanging. De liefde voor het boek is blijkbaar met de genen doorgegeven. Het is hoopgevend dat zovele jongeren nog zo enthousiast zijn voor boeken. Waarom zouden wij dan niet hoopvol zijn over de toekomst van de boekensector?