FAB, Dave Stewart, koffie, boeken en bijbels

FAB, Dave Stewart, koffie, boeken en bijbels


Daaraan moest ik denken toen ik een tweet las van een uitgever naar aanleiding van een e-book uitleenfaciliteit voor bibliotheken. "dat zou wel eens ten koste van auteurs kunnen gaan." Potver. Een boek is voor het grootste deel het werk van de auteur, net zoals de koffieboon de basis is voor een goede koffie. En die auteur is met 10 % per boek al zo’n beetje de koffiebonenplukker in boekenland. Gaan uitgevers daar nog een deel van afvreten? Enkel omdat zij te lui zijn om hun business model op te poetsen of beter disruptive te veranderen?

Over mijn ..., dacht ik bij het lezen van het business boek van Dave Stewart om er een mindmap van te maken (zie: http://mastermindmaps.wordpress.com/2011/12/04/how-to-tap-your-creativity/). Dave Stewart door Bob Dylan bestempeld als 'fearless innovator', schrijft dat hij in de jaren '80 al inzag dat het verkeerd ging met de muziekindustrie. Ook beschrijft hij hoe deze allerlei kansen heeft laten liggen om het tij te keren. Voortdurend in het defensief in plaats van het offensief. Vechtend tegen technologie. Dat bracht Stewart (het dreunt door mijn hoofd "Who am I to disagree", kent u het nog?) op het idee om een Bank op te richten: de FAB. First Artists Bank. Een bank die wereldwijd de rechten en content beheert, royalties uitbetaalt (meteen en niet na een jaar), tickets en merchandise verkoopt. Eigenlijk een business model op z’n kop gezet. De artiest aan de macht.

Wel nu, u kent die bank niet. Dus u weet hoe het is afgelopen. Dave Stewart: "Het praten met muzikanten over financiën is als het bijbels verkopen in bordelen." Maar er was wel degelijk interesse vanuit allerlei hoeken, zoals een bestuurslid van de Deutsche Bank. Anno 2011 verdient iedereen aan muziek tot aan Apple toe, maar vele artiesten hebben een bijbaantje nodig. Met auteurs van boeken is dat niet anders.

Zou het daarom niet aardig zijn om het FAB-idee van Dave Stewart af te stoffen en om te dopen tot de First Authors Bank? De mind map van het business model die Stewart maakte is terug te vinden in zijn boek (pagina 59). Ergens hierin staat: Right of Artists at the Top. Amen.

Ik zie het wel zitten. Oh ja en die auteurs die zich aansluiten en op een percentage van 50 % komen, dragen met liefde 5 % af aan de koffieplukkers van deze wereld. Uit solidariteit. "Who are you to disagree".