TMG bericht over Q3

TMG bericht over Q3


De opbrengsten daalden over de eerste negen maanden met € 25,9 miljoen (- 6,8%). Lagere kosten konden deze omzetdaling niet geheel compenseren waardoor de EBITDA daalde met € 6,4 miljoen(- 19,9%). De daling in opbrengsten wordt voornamelijk veroorzaakt door een daling van de advertentie-opbrengsten met € 17,9 miljoen (- 14,7%), bij de print- en radioactiviteiten. De oplageomzet laat een relatief geringe daling zien van € 5,0 miljoen (- 2,4%). De lagere oplageomzet bij zowel landelijke als regionale media wordt deels gecompenseerd met hogere opbrengsten bij Keesing Media Group, gedreven door de uitgave van meer titels, waaronder kleurboeken voor volwassenen. Bij De Telegraaf is het jaarlijks bereik van de krant (print en digitaal) toegenomen tot de helft van de Nederlandse bevolking.

Het overall marktaandeel van Sky Radio Group (bij 10+ jaar) daalde, maar Sky Radio en Radio Veronica lieten een stijging van het marktaandeel zien in respectievelijk de doelgroepen vrouwen 20-34 en mannen 35-49 jaar. De opbrengsten van de radioactiviteiten daalden echter met € 5,0 miljoen (- 19,5 %). Dit is exclusief een eenmalig positief effect van € 1,9 miljoen vorig jaar als gevolg van de verkoop van de internationale activiteiten en het intellectueel eigendom van MyRadio.

Voor TMG als geheel daalden de kosten (exclusief afschrijvingen) met € 19,6 miljoen met name vanwege een daling van de aan de oplage gerelateerde grondstof-, druk- en distributiekosten (- € 10,2 miljoen). De personeelskosten daalden met € 3,3 miljoen als gevolg van fte-reducties uit de lopende reorganisaties bij zowel TMG Landelijke Media als Holland Media Combinatie.

De opbrengsten daalden in het derde kwartaal met € 5,9 miljoen (- 4,8%) ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Deze daling was relatief minder sterk dan in de eerste twee kwartalen van 2015 waar deze 7,1 % bedroeg. De lagere opbrengsten worden voornamelijk veroorzaakt door een daling van de advertentie-inkomsten organisatiebreed met € 4,5 miljoen (- 13,1%). De oplage-inkomsten daalden licht met € 1,1 miljoen (- 1,6%).

De EBITDA kwam in het derde kwartaal uit op € 6,7 miljoen ten opzichte van € 9,8 miljoen in de vergelijkbare periode vorig jaar. De lagere opbrengsten konden voor een belangrijk deel gecompenseerd worden door diverse kostenbesparingsinitiatieven en lagere aan de omzet gerelateerde kosten.