Wetenschappers vertrekken bij uitgever

Wetenschappers vertrekken bij uitgever

Alle voorbereidingen voor een succesvolle overstap zijn getroffen. Het Nederlandse initiatief leidt ertoe dat publicaties in zogenaamd ‘fair’ Open Access worden gepubliceerd. Fair Open Access houdt in dat auteurs hun auteursrechten behouden, redactieraden eigenaar zijn van (de titel van) hun tijdschriften, en dat het publicatieplatform een beduidend lager bedrag rekent voor zijn diensten dan nu het geval is bij commerciële uitgevers met winstoogmerk. De publicatiekosten zijn bovendien transparant en gerelateerd aan de af te nemen diensten.

Wetenschappelijke artikelen worden straks gepubliceerd door het online platform ‘Ubiquity Press’. Daarnaast heeft LingOA een overeenkomst met de Open Library of the Humanities (OLH). OLH garandeert dat de tijdschriften in LingOA na de eerste 5 jaren blijven bestaan. Daarmee is duurzaamheid gewaarborgd. De eerste tijdschriften LabPhon en het Journal of Portuguese Linguistics zullen vanaf  januari 2016 bij Ubiquity Press verschijnen.
De tijdschriften Lingua en Journal of Greek Linguistics zijn momenteel nog in onderhandeling met hun uitgevers over Fair Open Access condities. Een aantal andere gereputeerde tijdschriften staat op het punt de overstap naar het nieuwe platform bekend te maken. De Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, en de KNAW, NWO en de universiteitsbibliotheken steunen deze belangrijke stap.
 
Financiële garantstelling
Voor een succesvolle transitie is een financiële garantstelling nodig, waardoor de publicatie van de Open Acces artikelen gegarandeerd wordt. De zes Nederlandse universiteiten waar taalwetenschappers onderzoek doen hebben daar in VSNU-verband mee ingestemd. Het gaat om de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen. NWO verleent een subsidie.

Open Access brengt wetenschap dichtbij
De Nederlandse universiteiten steunen het LingOA-initiatief, omdat zij met de Nederlandse overheid groot voorstander zijn van betaalbare en vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties. Open Access publicaties zijn beter vindbaar, worden vaker geciteerd en hebben een groter bereik. Open Access komt niet alleen de wetenschap ten goede, maar ook de maatschappij en de economie.

Staatssecretaris Dekker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil dat in 5 jaar 60% en in 10 jaar 100% van alle Nederlandse wetenschappelijke publicaties open access is. Dit initiatief is een belangrijke stap in de richting van een nieuw model voor open access en sluit daarmee aan bij de gedachte dat wetenschappelijke publicaties gefinancierd met publiek geld voor iedereen toegankelijk moeten zijn zonder financiële drempels.