In de VS wint print terrein terug

In de VS wint print terrein terug


Het aantal boekhandels in de VS is de laatste jaren weer toegenomen: van 1410 in 2010 naar 1712 in 20015. Een boekhandelaar in Austin, Texas, zag de verkoop van boeken met 11 procent stijgen en behaalde de beste winstcijfers ooit. De boekhandelaren zien vooral dat lezers graag combineren: het ene boek op papier, het andere digitaal.
Wat ook heeft bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van papier is dat de prijs van e-books omhoog is gegaan. Nu Amazon niet meer kan verordonneren dat een e-book maximaal $9.99 kost maar uitgevers hun eigen prijs bepalen, is het prijsverschil tussen e-book en paperback kleiner geworden. Sommige titels, zoals ‘Het puttertje’ van Donna Tartt, zijn als paperback zelfs goedkoper dan digitaal.

Niemand gelooft dat de strijd tussen papier en pixel hiermee gestreden is. Er komen ongetwijfeld nieuwe leesapparaten en nieuwe, innovatieve digitale uitgaven die weer lezers naar het digitale domein zullen trekken. En een trend die maar niet vanuit naar Japan naar de VS leek te willen waaien, lezen op de telefoon, komt nu toch de oceaan over. Bovendien wordt er digitaal steeds meer gelezen van auteurs die geen uitgever hebben: selfpublishers die hun e-books voor een ongeveer een dollar per stuk verkopen. En of de jongste generatie ook naar papier terugkeert omdat het de geur en het gevoel van papier mist, is helemaal ongewis.