National Geographic naar Fox

National Geographic naar Fox
20th Century Fox van Rupert Murdoch heeft een meerderheidsbelang genomen in The National Geographic Society, en daarmee in zowel de bladen, boeken als televisiekanalen. Lang niet iedereen is daar blij mee. Nu de oude en eerbiedwaardige wetenschappelijke publicaties in handen van de uitgever van tabloits en het zeer rechtse Fox News zijn gekomen, vreest men voor de onafhankelijkheid.



Murdoch vertelt graag wat zijn lezers willen horen en neemt het daarbij niet zo nauw met de wetenschappelijke aanpak: je moet een sappig verhaal niet dood checken. Verder heeft hij een nogal conservatieve politieke agenda, die hij via veel van zijn media uitdraagt. Ook dat staat haaks op de uitganspunten van NatGeo, dat zo min mogelijk interpretatie tussen de feiten wil. Een onderwerp waarop beide botsen is klimaatverandering en de rol van de mens daarin.

Volgens het management van NatGeo is Fox al veel langer minderheidsaandeelhouder en heeft het zich in die rol nog nooit met het redactionele beleid bemoeid. Ter geruststelling: Murdoch vindt zijn vermogen nóg belangrijker dan zijn mening. Als National Geographic in Fox News of News of the World verandert lopen de kijkers en lezers weg, en dat kost geld.