Hervorming richtlijnen auteursrecht op agenda EU

Hervorming richtlijnen auteursrecht op agenda EU

Het Europees Parlement heeft in de Europese wetgevingsprocedure geen initiatiefrecht, het mag dus geen wetsvoorstellen indienen. Wel mag het Europees Parlement eigen-initiatiefrapporten schrijven. Deze rapporten maken de weg vrij voor nieuwe wetgevende voorstellen, onderzoeken verscheidene mogelijkheden, geven een antwoord op communicaties van de Europese Commissie of duiden de positie van het Europees Parlement met betrekking tot verschillende aspecten van Europese integratie. Deze rapporten zijn belangrijke middelen in de eerste fase van de wetgevingsproces en een poging om de agenda vorm te geven.

Adviezen andere commissies
De commissie Juridische Zaken is niet de enige commissie in het Europees Parlement die zich met de hervorming van het auteursrecht bezig houdt. Andere commissies kunnen een advies geven over het eigen-initiatief rapport. De commissies Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) en Interne markt en Consumentenbescherming (IMCO) hebben een advies geschreven over dit rapport.

Met betrekking tot het uitlenen van e-books schrijft de commissie Industrie, Onderzoek en Energie dat ze de Europese Commissie verzoeken om de vaststelling van een verplichte beperking op grond waarvan openbare en onderzoeksbibliotheken boeken in digitaal formaat kunnen uitlenen aan publiek voor eigen gebruik, ongeacht de plaats van toegang. De commissie Interne markt en Consumentenbescherming verzoekt de Europese Commissie en de lidstaten om de opname van e-books als onderdeel van uitleenstelsels te bevorderen, op voorwaarde dat alle nodige overeenkomsten zijn afgesloten of getracht te verkrijgen, om te garanderen dat de rechthebbenden een billijke vergoeding ontvangen.

Lees hier het Reda Rapport