Wet op vaste boekenprijs bekrachtigd door Tweede Kamer

Wet op vaste boekenprijs bekrachtigd door Tweede Kamer

Dit Kennis- en Innovatiecentrum zal ook als taak hebben gegevens over de culturele en leesbevorderende prestaties van het boekenvak te verzamelen en te interpreteren. Zowel de Minister als de Tweede Kamer verwachten dat het boekenvak actief invulling gaat geven aan dit Kennis- en Innovatiecentrum.

Verhoging van korting voor studenten en studieverenigingen
In de evaluatie van de Wet is veel aandacht besteed aan de vraag of wetenschappelijke boeken afgebakend kunnen worden van algemene non-fictie. Dat is niet mogelijk gebleken.De Tweede Kamer volgde de Minister in haar conclusie dat de motie De Liefde/Voordewind die daarom vroeg niet uitvoerbaar is.
De VVD diende daarop een motie in waarin de bestaande kortingspercentages voor studenten en studieverenigingen voor voorgeschreven literatuur in het HBO en WO worden verhoogd van respectievelijk 5% naar 10% en van 10% naar 15%. Mede door de informatie vanuit de KVB en KBb over de ongewenste effecten van deze motie, is deze vanmiddag verworpen.

Actiemogelijkheden voor individuele boekhandelaren
In de Tweede Kamer bleek veel sympathie voor het idee om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn individuele boekhandelaren meer actiemogelijkheden te bieden binnen de kaders van de Wvbp. Een motie van de VVD en D66 over dit onderwerp werd aangenomen. De Minister wees erop dat dergelijke actiemogelijkheden de werking van de wet niet mogen ondermijnen. Zij gaat over dit onderwerp in gesprek met het Commissariaat voor de Media en informeert de Tweede Kamer hier na het zomerreces over.

De P&E combinatie
Het voorstel tot wijziging van de wet waardoor het mogelijk is een vaste prijs vast te stellen voor de combinatie van een papieren boek met een digitale component zoals een e-book of een app, zoals ingebracht door de KVB, zal binnenkort naar de Kamer worden gestuurd. Voor dit voorstel is brede steun.