Boekenbranche: diepe zucht
Ik denk van wel en met die digitalisering komt de wet op de vaste boekenprijs weer om de hoek kijken: die lijkt mij in een digitale wereld vrij onhoudbaar.
De vraag is nu: wat doet de boekenbranche? Eén van de voorwaarden om de wet nog vier jaar te laten bestaan is gedegen onderzoek naar de vraag of de wet daadwerkelijk de uitgave en inkoop van minder courante titels stimuleert. Uit de huidige evaluatie en het advies van de Raad voor Cultuur is niet gebleken in hoeverre de wet daaraan nu bijdraagt. Daarnaast moeten partijen in de boekenbranche innoveren en hun krachten bundelen.
Om te voorkomen dat onderzoeken en initiatieven een sterk 'Wij van WC eend adviseren WC eend' karakter gaan krijgen, lijkt het mij goed als de zaak eens goed opgeschut wordt. Een onafhankelijke groep mensen die nut en noodzaak onderzoekt, de effectiviteit in kaart brengt. De innovatie komt vanzelf wel, de markt gaat dwingen en het eerste teken van wat er om de hoek kan komen kijken is er al geweest in de vorm van Tom Kabinet. De reactie daarop was tekenend voor de boekenbranche, dus misschien moeten we gewoon de ontwikkelingen zelf hun werk laten doen. Innovate or die!
We zitten nu te wachten op een mentaliteitsverandering die er toch niet zal komen, dus laat de natuur zijn loop hebben en laat degene die zich het best aanpassen aan nieuwe omstandigheden overleven, de rest zal als Dodo bijgezet worden in het museum der oudheden.
22 april 2015: inct.formatie
Het uitgeefcongres van Nederland
Meer dan 20 sprekers over trends & ontwikkelingen
Meer dan 20 sprekers over trends & ontwikkelingen
Meer info & NU aanmelden