Centraal Boekhuis verdubbelt distributie eBooks in 2011

Centraal Boekhuis verdubbelt distributie eBooks in 2011


Digitale motor
CB levert in Nederland en Vlaanderen aan circa 100 eBookverkopers en is daarmee de digitale motor van de handel in eBooks. CB zorgt dat de eBookondernemers de digitale boeken van de uitgevers kunnen leveren aan de consument en dat de verkooptransactie tussen uitgever en eBookverkoper financieel wordt verwerkt. CB zorgt verder dat de eBooktitels en titelinformatie in opdracht van uitgevers bij de verschillende aanbieders met een eigen 'titeldatabase' up to date wordt gehouden. Daarnaast verwerkt CB als 'aggregator' alle verkoopgegevens zodat de uitgever één overzicht heeft van al zijn verkopen en de daaruit volgende financiële resultaten.

Groei van aantal verkopers
De komst van een centraal digitaal platform voor eBooks in het najaar van 2011 is een belangrijke stimulans voor het succes van eBooks. Dit is een gezamenlijke wens van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en Groep Algemene Uitgevers (GAU). Centraal Boekhuis heeft, samen met ePagine, een centrale rol in de realisatie en het beheer.
CB kan nu ook eBooks leveren aan zogenaamde ecosystemen, zoals de iBookstore van Apple. Naast Apple hebben ook andere, nieuwe verkopers op de Nederlandse eBookmarkt hun entree gemaakt, zoals Hema en Kobo. Ook zij hebben gekozen voor de CB-dienstverlening.

Aanbod titels groeit sneller
Het aanbod van eBooktitels lijkt in een stroomversnelling te komen. Van vrijwel iedere nieuwe boektitel verschijnt ook direct een eBookversie, zo leert bestudering van de aanbiedingscatalogi van de grote uitgevers voor dit voorjaar. Het totaalaanbod is overigens beperkt te noemen omdat er nog een grote achterstand is in het digitaliseren van titels (circa 12.000 eBooktitels op 80.000 leverbare fysieke titels).

Ontwikkelingen op korte termijn
Centraal Boekhuis breidt in de eerste maanden van 2012 de eBookdienstverlening verder uit, dit gebeurt in nauwe samenwerking met de brancheorganisaties van KBb en GAU. Belangrijke verbeteringen zijn er te verwachten op het gebied van titelinformatie en metadata en mogelijkheden om ook 'in the cloud' eBooks te kunnen lezen, waarbij het een en hetzelfde eBook op verschillende apparaten is te lezen.