Brevet van onvermogen

Brevet van onvermogen


Het is opmerkelijk dat het gaat om een verschil in visie. Wie heeft er tijdens de aanstellingsprocedure zitten slapen? Ik heb het vermoeden dat men aan NUV-zijde meer blaam treft. Zou Sluyser een wolf in schaapskleren zijn? Dat lijkt mij niet. Heeft de NUV de krachten van een vijfde colonne onderschat? Het zou zo maar kunnen.

Vorige directeuren van het Uitgeversverbond waren meer 'hoeders'. In salesorganisaties spreekt men vaak van hunters en farmers (jagers en hoeders). Een hoeder/farmer wordt dan omschreven als veelal intern gericht, kent iedereen binnen de eigen organisatie, kent alle regels en procedures, heeft een uitgebreid netwerk binnen zijn klantenkring en hij is goed in het onderhouden en uitbouwen van de relaties waarmee hij vaak al jaren zaken doet.

Het NUV zou echter gebaat kunnen zijn bij een 'jager': een typische extraverte persoonlijkheid die niet of nauwelijks op kantoor te vinden is, slechts de hoogstnoodzakelijke kennis heeft van de eigen organisatie en vrijwel voortdurend op weg, van het jaar-in-jaar-uit onderhouden van bestaande relaties wordt de jager niet gelukkig.

Was Lotte Sluyser te veel jager of te veel hoeder in de ogen van het NUV? Een verschil in visie is ernstig en kan de organisatie aangerekend worden. Zou het kunnen zijn dat het NUV koudwatervrees kreeg bij de plannen van de nieuwe directeur? Het aan het wankelen brengen van de status quo is in uitgeefland geen makkelijke opgave. De conservatieve krachten zijn sterk, en vreemd genoeg ook nog steeds (te) groot in aantal. Jagers hebben het moeilijk in uitgeefland en het Uitgeversverbond is juist door de opbouw van de organisatie en door haar taken geen vooruitgeschoven post.

Wie gaat Sluyser opvolgen? Het zal een indicatie zijn waar het NUV heen wil: komt er een hoeder of een jager? Ik wil een lans breken voor een jager, iemand die eens alle ramen tegen over elkaar zal openzetten, iemand die de deur naar de wereld wagenwijd openzet. De nabije toekomst zal het gaan uitwijzen.