Poezieweek 2015 succesvol

Poezieweek 2015 succesvol


Dit jaar organiseerde het Nederlands Letterenfonds ter gelegenheid van de Poëzieweek voor de tweede keer de actie Boek een dichter i.s.m. Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS). Met als doel meer optredens van dichters mogelijk te maken op de podia in de Nederlandse bibliotheken, boekwinkels en scholen. In totaal vonden er 96 optredens plaats. Een ruime stijging ten opzichte van vorig jaar. Ted van Lieshout en Ellen Deckwitz werden het meest geboekt.

In Vlaanderen hebben er 41 gesubsidieerde auteurslezingen met dichters of over poëzie plaatsgevonden. Het Vlaams Fonds voor de Letteren, dat de auteurslezingen subsidieert, noteerde als meest populaire dichters Carmien Michels, Peter Holvoet Hanssen, het duo David Troch & Sylvie Marie en Dichter des Vaderlands Charles Ducal. De Poëzieweek 2015 was in de Vlaamse boekhandel duidelijk succesvoller dan in 2014. De poëzie heeft nood aan evenementen en figuren die hun werk ook op de planken kunnen brengen om een breed publiek aan te spreken. En deze editie speelde daar goed op in.

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poëzieclub, Stichting Poetry International, VSB Poëzieprijs, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin, Het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Turing Gedichtenwedstrijd, Nederlandse Taalunie, NK Poetry Slam, De Groene Amsterdammer, Boek.be en de CPNB.
Bron cijfers: KVB-smb / GfK en Boek.be/Kenniscentrum België