Ontmoet de makers: Peter Snaterse, grafisch ontwerper

Ontmoet de makers: Peter Snaterse, grafisch ontwerper


Heb je een specifieke vooropleiding gehad? Of ben je vanzelf in deze branche gerold?
Dat is wel grappig gegaan. Ik heb een ‘verkeerde’ afdeling van de Willem de Kooning gevolgd, tekenen en schilderen. Ik was vast van plan grafisch ontwerp te gaan doen daar, maar liet me door een enthousiaste docent ompraten. “Jij moet tekenen!” Na een aantal jaar beeldend kunstenaarschap werd ik zij-instromer grafisch.

Wat vind je van je beroep?
Het is een heerlijk beroep. Vanuit niets elke keer weer iets maken.

Wat is er interessant en minder interessant aan?
Het interessante is de diversiteit. De ene keer is een opdracht conceptueel, bestaat hij alleen uit een losse vraag. Er is nog niets bedacht en of jij dat kunt oplossen. Alle grenzen in je hoofd moeten dan wegwezen. Een spannend proces, ik word er meestal niet gezellig van. Dezelfde dag gedraag ik me als een bovenmeester die zorgt dat een ander product strak in zijn huisstijl blijft. Waar ik écht niet van houd zijn de administratieve verplichtingen. Maar het moet als kleine zelfstandige.

Werk je vooral thuis of op kantoor? Is daar een reden voor?
Ik heb de bovenste verdieping van ons huis als studio ingericht. Het was een bewuste keuze aan huis te gaan werken. De combinatie van vader van (intussen niet meer) kleine kinderen en altijd deadlines was de reden een huis te zoeken met een kantoorruimte.

Moet je veel reizen voor uw werk?
Dat valt mee. Eens in de week op bezoek bij een klant, de rest gaat per mail en telefoon.

Werk je met veel anderen samen? Zo ja, in wat voor opzicht?
Ik maak een aantal vaktijdschriften. Met redacteuren heb ik altijd een heel collegiaal gevoel. Je maakt dat blad sámen!

Werk je veel bij klanten op locatie?
Bijna nooit

Wat is je connectie met inct?
Ik ben de vormgever/ontwerper van inct.

Wat vind je van inct?
Tijdens het vormgeven van een nieuw magazine, lees ik graag de aangeleverde kopij. Voor mij ook een mooie manier de laatste ontwikkelingen te volgen. Mijn liefde ligt sowieso wel bij uitgeverijwereld.

Welk beroep zou je hebben als het niet dit beroep zou zijn? Waarom?
Kok. Maar gelukkig ben ik dat niet. Ik zou een hobby kwijt zijn en mezelf (figuurlijk hoor) in de vingers snijden met die werktijden. Die zijn nóg extremer dan de deadlines waar ik mee te maken heb.