De grootspraak van Tom Kabinet

De grootspraak van Tom Kabinet


Nog even afgezien van het feit dat de eerste kennismaking tussen beide partijen niet echt vertrouwenwekkend is geweest, waarom zouden uitgevers met Tom Kabinet in zee gaan voor een streaming dienst?
Een Spotify voor ebooks werkt alleen voor de consument als er een substantieel aanbod is, eigenlijk moet 90% van het mogelijke aanbod via zo'n dienst te bereiken zijn. Een reden waarom ik twijfel of de initiatieven van uitgeefconcerns op de lange termijn succesvol zullen zijn. Ik geloof in een platform waarbij alle uitgevers zich zullen aansluiten.

Zo'n platform moet het vertrouwen van de uitgevers hebben en moet voor uitgevers en auteurs (laten we hen vooral niet vergeten!) een werkend verdienmodel hebben. Kijk naar de klachten die muzikanten hebben over de afrekening door Spotify en je weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Ik zie hier een taak voor bijvoorbeeld de GAU, maar zelfs zij bundelen natuurlijk niet de hele markt, maar hebben in ieder geval een basis die groot genoeg is. Het zal echter voor hen ook nog best wel een kluif zijn alle uitgevers op een lijn te krijgen.

Kortom: leuk schotje voor de boeg van Tom Kabinet, maar misschien iets te snel de openbaarheid gezocht. Natuurlijk is er misschien wel een kans als men zich richt op self-publishing auteurs, maar laten we wel zijn, die hebben ook al genoeg platforms om hun boeken in papieren en digitale vorm te verkopen en het wachten is tot die platforms zelf met een streaming dienst komen.
Kortom: Tom Kabinet heeft ons allemaal weer even aan het schrikken gemaakt, maar dit is toch echt storm in een glas water.


Test je eigen uitgeefkennis