CB Online Boekhandel en webwinkels profiteren van betere titelinformatie

CB Online Boekhandel en webwinkels profiteren van betere titelinformatie


Veel van de verbeteringen zijn doorgevoerd na opmerkingen van de boekhandel. In samenwerking met de KBb heeft Centraal Boekhuis een online survey uitgevoerd om de wensen van de boekhandel te leren kennen. Veel van deze wensen zijn opgenomen in de update. Wie vroeger in CB Online zocht moest namen en titels spellen zoals het stond ingevoerd, anders werd de data niet gevonden. In de update is dit niet meer nodig. Alternatieven en correcties worden door CB Online Boekhandel al voorgesteld. Ook de resultaten worden anders weergegeven en is het mogelijk de resultaten steeds verder te sorteren en filteren.

Titelgegevens uitgebreid
De belangrijkste verbeteringen op een rij:
1. Het upgraden van auteursnamen vanaf 2009 met voornamen uit de KB database
2. De mogelijkheid voor de uitgever om een commerciële titel samen te stellen
3. Eenduidigheid in drukvermelding in CB Online
4. Eenduidigheid in commerciële verschijningsdatum in CB Online
5. Eenduidigheid van uitgevers/imprint vermelding in CB Online
6. Het upgraden van Covers (Backcovers, Flapteksten en Inkijkteksten volgen nog)

Titelinformatie zeer belangrijk voor het vak
Centraal Boekhuis realiseert zich dat voor succesvolle verkoop van boeken titelinformatie enorm belangrijk is. Naast genoemde verbeteringen zullen er komend jaar nog meer uitbreidingen plaatsvinden. Waaronder de invoer van het ISTC. Het zogenaamde 'super ISBN' dat verschillende uitvoeringsvormen van een titel (ebook en fysiek boek) met elkaar verbind.
Verbetering van titelinformatie is ook een belangrijk onderdeel van het project Digitaal Platform van KBb/GAU, waarin de behoefte aan een verbeterde nationale titelcatalogus is benoemd. Centraal Boekhuis wil met bovenstaande verbeteringen ook hier een bijdrage leveren.