KB en Nationaal Archief zetten samenwerking met Wikipedia voort

KB en Nationaal Archief zetten samenwerking met Wikipedia voort


Tevreden geluiden
Irene Gerrits, Directeur Collectie en Publiek bij het NA zegt hierover: 'Met hulp van de community hebben zo’n 12.500 beelden van het Nationaal Archief hun weg gevonden richting Wikipedia. Deze worden gebruikt in zo’n 21.000 artikelen die maandelijks 22 miljoen keer worden bekeken. Er ligt een enorm potentieel aan nieuw gebruik van ons historische materiaal!'

Ook Wikimedia Nederland, de vereniging die de Nederlandse vrijwilligersgemeenschap ondersteunt, kijkt terug op een geslaagd project. Sandra Rientjes, directeur van Wikimedia Nederland: “We zien dat steeds meer Wikipedia-bewerkers de (digitale) weg naar KB en NA weten te vinden. Dat is een enorme verrijking voor onze encyclopedie”.

Samenwerking in 2015
Gezien de positieve beoordeling hebben de KB en het NA besloten de samenwerking met Wikipedia voort te zetten. Zo zullen ze meewerken aan projecten om meer en betere informatie over de Eerste en Tweede Wereldoorlog op Wikipedia te krijgen en worden tienduizenden afbeeldingen uit de KB- en NA-collecties op het gebied van Nederlandse geschiedenis, politiek, samenleving en cultuur onder vrije licenties beschikbaar gemaakt.

KB, Wikipedia en openbare bibliotheken
De KB krijgt vanaf 2015 een centrale rol in het openbare bibliotheekstelsel en wil de toegang tot informatie voor alle Nederlanders verbeteren.

Lily Knibbeler, sectorhoofd Marketing & Diensten van de KB hierover: 'De maatschappelijke waarde van de KB ligt in het bij elkaar brengen van mensen en informatie en dat geldt ook voor Wikipedia. Samen kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen toegang krijgen tot meer informatie. We kunnen voortbouwen op de sterke relaties tussen openbare bibliotheken en Wikipedia. En daar profiteert uiteindelijk heel Nederland van, want meer dan 70% van de bevolking gebruikt Wikipedia wekelijks.'
 


Ben jij de uitgeefexpert van 2014?

Doe mee aan de inct-eindejaarsquiz