Zoeken door historische kranten uit 23 Europese landen

Zoeken door historische kranten uit 23 Europese landen


Vanaf eind januari kunnen gebruikers :
›  Meer dan tien miljoen historische krantenpagina’s full-text doorzoeken;
›  Dankzij naamherkenning in het Nederlands, Duits en Frans zoeken op de namen van mensen en geografische locaties;
›  De metadata van miljoenen historische krantenpagina’s bekijken.

“Doordat we toegang hebben tot historische kranten vanuit verschillende Europese landen kunnen we kijken naar de verplaatsing en niet alleen naar de herkomst van bepaalde zaken, en kunnen we de route bestuderen in plaats van alleen de oorsprong, we kunnen werken aan wat wij noemen transliteratuurstudies”, zegt Amélia Sanz, onderzoeker en hoogleraar in Vergelijkende literatuur en Cybercultuur van de Complutense Universiteit van Madrid.

Naast de historische kranten kunt u op Europeana.eu(link is external) ook miljoenen andere cultureel-erfgoeditems verkennen die onlangs zijn opgenomen in de historische-krantenportal. Andere culturele-erfgoedinstellingen kunnen bij The European Library de browser verkrijgen en ontsluiten via hun eigen website.

“Voor onderzoekers, zoals historici, journalisten, feitencheckers en genealogen wordt Europeana Newspapers de belangrijkste portal om Europese historische kranten te raadplegen. Het is een belangrijke bron in ontwikkeling”, zegt Eric Hennekam, archiefspecialist, lid van de vereniging van professionele genealogen en gastdocent aan de Faculteit Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen, Vrije Universiteit Amsterdam en de Vlaamse Mediacademie
 


Ben jij de uitgeefexpert van 2014?

Doe mee aan de inct-eindejaarsquiz