Uitgeven alleen voor Apple? Ik dacht het niet!

Uitgeven alleen voor Apple? Ik dacht het niet!


Het is interessant en schrijnend tegelijk om te zien hoe er op de jongste stap van Apple wordt gereageerd. Van royaal lovende woorden tot verkettering, een kleine zoektocht op Google levert verrassende - en uiteenlopende - resultaten op. Gelukkig zijn er ook wat neutrale feiten te noteren; bijvoorbeeld over de bestandsindeling waarmee iBooks Author werkt. Daar ga ik maar niet op in, want ook al zijn we experts, technisch geneuzel bewaar ik wel voor een andere keer. Er zijn namelijk twee veel belangrijker zaken die rond iBooks Author spelen, waar iedere - al dan niet zelfpublicerende - uitgever op beducht moet zijn: de macht die Apple naar zich toe trekt.

Zo is daar allereerst het exclusieve recht van Apple om te bepalen wat er wel of niet tot de iBookstore wordt toegelaten. Ik zie het al gebeuren: je bent maanden bezig met het samenstellen van het ultieme studieboek, hebt je volledig bekwaamd in iBooks Author, hebt rechten voor beeld-, video- en geluidsmateriaal geregeld en besluit uiteindelijk je meesterwerk bij Apple in te dienen. Maar omdat Cook met zijn verkeerde been uit bed is gestapt, wordt je werk niet opgenomen; immers, de end-user license agreement (EULA) van iBooks Author stelt dat "Apple may determine for any reason and in its sole discretion not to select your Work for distribution".

Alsof dat al niet krom genoeg is, is de tijd en het geld die je erin hebt gestoken ook nog eens weggegooid. Immers, de EULA stelt ook:
"Apple will not be responsible for any costs, expenses, damages, losses (including without limitation lost business opportunities or lost profits) or other liabilities you may incur as a result of your use of this Apple Software, including without limitation the fact that your Work may not be selected for distribution by Apple."

Daar sta je dan met je meesterwerk. Gelukkig exporteert iBooks Author ook naar PDF, dus dan kun je in ieder geval nog iets van je investering terugverdienen. Of toch niet? Lees ik dat daar nou goed in die EULA? "if your Work is provided for free (at no charge), you may distribute the Work by any available means"; en "if your Work is provided for a fee (including as part of any subscription-based product or service), you may only distribute the Work through Apple and such distribution is subject to the following limitations and conditions […]"
Met andere woorden: maak iets met iBooks Author, loop het risico dat je het niet gepubliceerd krijgt, en heb vervolgens ook geen toestemming om het met iBooks Author gemaakte werk op een andere manier te gelde te maken. Nou, dan weet ik het wel. Ik wacht wel even tot Apple is bijgedraaid...