Brill gematigd positief op basis van cijfers eerste halfjaar

Brill gematigd positief op basis van cijfers eerste halfjaar



Ontwikkeling in eerste halfjaar 2014
De omzet steeg met € 100.000,00 ten opzichte van dezelfde periode in het vorige jaar (0,8%). De stijging is zo goed als geheel het gevolg van autonome groei. De ontwikkeling van de dollarkoers had slechts een marginaal effect op de omzet gedurende het eerste halfjaar. Onder een strikte interpretatie van de met terugwerkende kracht per 1 januari jl. overgenomen uitgeverij Rodopi, kunnen de resultaten van deze onderneming pas met ingang van het tweede half jaar worden geconsolideerd. De overgenomen activiteiten voldeden intussen aan de verwachtingen en waren winstgevend. Het eind 2013 overgenomen fonds Hes & De Graaf had in het eerste half jaar nog weinig invloed op de cijfers.

De omzet van gedrukte boeken ontwikkelde zich gunstig ten opzichte van het vorige jaar. De resultaten bij de tijdschriften (gedrukt en elektronisch) zijn in de eerste helft van 2014 licht gestegen. De omzet van primaire bronnen uitgaven bleef achter vergeleken met vorig jaar. Het aandeel van elektronisch producten en licenties in de omzet bleef nagenoeg gelijk en bedraagt nu circa 49%.
De brutowinstmarge daalde nipt van 66,9% naar 66,6%. De totale bedrijfslasten stegen met 1,2% ten opzichte van het eerste halfjaar 2013, terwijl de EBITDA met 2,9% daalde.

Balans en kasstroom
Doordat er ten behoeve van bedrijfsmiddelen geen grote investeringen waren, bleven de materiële vaste activa ongeveer op het niveau van 2013.