Zowel minder boeken als e-readers verkocht in tweede kwartaal

Zowel minder boeken als e-readers verkocht in tweede kwartaal


In tweede kwartaal was de omzet uit papieren A-boeken € 106,1 miljoen euro , dat is 11,5 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2013. Uiteraard heeft het debacle rond Polare een negatieve invoel gehad. Hopelijk is dit effect tijdelijk en is in het volgende kwartaal hetstel te zien, nu het gros van de winkels weer open is en klanten weer vertrouwen in hun boekhandel hebben.

De misère is ongelijk verdeeld: non-fictie informatief en non-fictie vrije tijd verkochten beter dan het marktgemiddelde, terwijl de
categorieën fictie en kinderboeken juist lagere cijfers laten zien. Boeken over gezondheid, sport en spel en hobbyboeken werden juist beter verkocht. Daar staat tegeover dat het met fictie bijzonder slecht ging: een daling van 16%, en geen vakantie-blockbuster an het formaat van Vijftig Tinten, Stig Larsson of Harry Potter. De top 100 van bestverkopende titels daalde met maar liefst 23 procent ten opzichte van vorig jaar.
Het aandeel van e-books steeg in het tweede kwartaal en bedraagt inmiddels 6% van alle verkochte boeken. Opmerkelijk is dat bijna 80% van de verkocht e-books binnen het genre fictie valt.

De cijfers zijn afkomstig uit het GfK Retail Reports Q2 / 2014.