Boekencartoons Stefan Verwey in het Persmuseum

Boekencartoons Stefan Verwey in het Persmuseum


In zijn literaire tekeningen neemt Verwey de boekenwereld in al zijn aspecten op de hak snobisme, ijdelheid, klein alledaags boekenleed, alles komt voorbij.

Stefan Verwey ontving verschillende prijzen waaronder de Ton Smitspenning voor zijn gehele oeuvre en in 1999 en 2000 de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het jaar. Bij uitgeverij De Harmonie verschenen 15 bundels met zijn werk.
Stefan Verwey (1946) publiceerde zijn eerste tekeningen uiteraard in de schoolkrant. Op zijn twintigste kreeg hij een eigen strip, 'Broeder Gosewijn', in de Katholieke Illustratie (later OKKI). Hij werkte onder meer voor de Nieuwe Revu en vanaf 1973 maakt hij cartoons voor de rubriek 'Dag in Dag uit' van de Volkskrant. Voor De Gelderlander maakt hij sinds 1990 elke week een politiek getinte tekening. Daarnaast vervaardigt Verwey jaarlijks een bijzondere omslagtekening voor de VPRO-gids.

In Het Persmuseum is onder de titel Hoe open ik een boek? een keuze uit twintig jaar lineaire zwart-wit tekeningen, gemaakt met kroontjespen en Oost-Indische inkt, te zien.