Project 'A Gateway to European Newspapers online' gestart

Project 'A Gateway to European Newspapers online' gestart


In het zojuist gestarte project A Gateway to European Newspapers online werkt een groep van 17 Europese instituten de komende drie jaar samen om deze problemen op Europees niveau aan te pakken en zo de krantencollecties beter toegankelijk te maken. Meer dan 10 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s zullen worden toegevoegd aan Europeana.

European Newspapers wordt als ICT-PSP project, type Best Practice Network gefinancierd door de Europese Commissie. Dit houdt in dat er wordt gewerkt aan praktische toepassingen van applicaties en services die in andere projecten zijn ontwikkeld, waaronder bijvoorbeeld enkele applicaties uit IMPACT.

Kwaliteitsslag
Het project is zowel gericht op aggregatie als op verrijking van het krantenmateriaal voor The European Library en Europeana en zal werken aan oplossingen voor diverse problemen op het gebied van gedigitaliseerde kranten, zoals:
­Het gebruik van verrijkingsmethoden op het gebied van OCR, segmentatie van artikelen, Named Entity Recognition (NER) en paginaclassificatie om de zoekfunctionaliteit en presentatie voor bezoekers van Europeana te verbeteren (bijvoorbeeld het zoeken op artikelniveau);
Kwaliteitsevaluatie van geautomatiseerde verrijkingstechnologieën;
Transformatie van lokale metadata volgens het Europeana Data Model (EDM);
Aanbevelingen voor het gebruik van metadata voor historische kranten in nauwe samenwerking met stakeholders uit de publieke en private sector.

Alle bibliotheken die deelnemen aan het project zullen hun full-text en gedigitaliseerde krantenmateriaal vrij van juridische restricties aan Europeana leveren. Speciale aandacht gaat uit naar de kranten gepubliceerd tijdens de Eerste Wereldoorlog, als belangrijke toevoeging aan de bronnen die al verzameld zijn tijdens het huidige project Europeana Collections 1914-1918.

Deelnemers project
European Newspapers is begonnen op 1 februari 2012 en heeft een doorlooptijd van 3 jaar. De kick-off meeting vindt plaats op 1-2 maart bij de projectcoördinator, de Staatsbibliothek zu Berlin.

De Koninklijke Bibliotheek leidt het werkpakket 'Verrijking van gedigitaliseerde kranten', terwijl The European Library verantwoordelijk is voor het werkpakket 'Aggregatie en presentatie van gedigitaliseerde kranten voor Europeana'. Ook een gedeelte van het historische krantenmateriaal van de KB zal via dit project op artikelniveau in Europeana worden aangeboden.

Projectpartners:
1.Staatsbibliothek zu Berlin (coördinator)
2.Koninklijke Bibliotheek & The European Library (TEL)
3.National Library of Estonia
4.Österreichische Nationalbibliothek
5.National Library of Finland
6.Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg
7.Bibliothèque nationale de France
8.National Library of Poland
9.University of Salford
10.CCS Content Conversion Specialists GmbH
11.Stichting LIBER
12.National Library of Latvia
13.National Library of Turkey
14.University Library of Belgrade
15.University of Innsbruck
16.Landesbibliothek Dr. Friedrich Tessmann
17.The British Library