Small is beautiful

Small is beautiful


Iedere keer heb ik een stapel drukwerk waar de kleuren van af spatten. Je kunt zien dat de vormgevers zich hebben uitgesloofd om de covers zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Al die tijdschriften schreeuwen 'koop mij, koop mij!'

Maar iedere keer valt me op dat al die tijdschriften even groot zijn. Ik wil er nog wel eens een meetlatje overheen leggen. Maar ze zijn allemaal A4 formaat.
Sommige zijn een centimeter breder, sommige een halve centimeter korter. Maar ruwweg is 99% van de tijdschriften in de kiosk 21 x 29 cm groot.
Dat formaat zal historisch gegroeid zijn: het komt goed uit met het formaat dat de papierfabriek maakt. Drukpersen kunnen efficient vellen van 8 pagina's A4 produceren en ze passen goed in het rek van de kiosk. Logisch, maar weinig creatief.

De laatste maanden lijkt dat formaat een probleem te worden. Ik adviseer regelmatig uitgevers over de ontwikkelingen voor de iPad, het digitale (mobile!) uitgeven, en regelmatig komt daar een App voor de iPad als resultaat uit. Maar een A4 drukwerk kun je niet goed afbeelden op de iPad: Teksten worden te klein om lekker te lezen waardoor je maar voor lief neemt dat je veel moet scrollen. Het geeft zelden een optimale leeservaring.

Er is een alternatief: één ontwerp maken van het tijdschrift voor het drukwerk, en één ontwerp voor de iPad. Adobe, één van de grote softwareleverancies zet zwaar in op deze oplossing. Maar zolang de verkoopaantallen in Nederland nog laag zijn (we hebben een klein taalgebied) blijft dat een dure oplossing met dubbele opmaakkosten. Als we weten dat de gedrukte aantallen van tijdschriften blijven dalen en dat de App versies van tijdschriften enorm zullen blijven stijgen: waarom hanteren we dan het formaat van de zware, gietijzeren drukpersen als leidraad?

Wij maken nu voor een aantal tijdschriften een re-design met als uitgangspunt een formaat dat goed leesbaar is op de iPad. Je kunt het tijdschrift dan goed lezen op de iPad (en zelfs een beetje op de iPhone!), zonder scrollen of schuiven: het ideale uitgangspunt voor een goede lezerservaring. En het drukwerk dan? Als je niet twee keer het hele tijdschrift wilt gaan opmaken, dan maak je toch het gedrukte tijdschrift kleiner!

De eerste modellen zijn veelbelovend. De drukproeven hebben we laten maken op 17 x 24 cm: Een mooi handzaam formaat met een zelfde verhouding als A4. Er past natuurlijk minder tekst op, dus het blad krijgt 30% meer pagina's. Voor de iPad maakt dat niet uit en wonderlijk genoeg voor het drukwerk ook niet. Er passen tenslotte meer pagina's op een drukvel. Ik ben benieuwd of het komende jaar meer uitgevers die stap aan durven en we binnenkort meer kleine tijdschriften zien in de kiosk. A4 is zó saai. Small is beautiful.