Aantal lezers op papier én digitaal neemt toe

Aantal lezers op papier én digitaal neemt toe


Ook in de bibliotheek zijn sfeer en vindbaarheid belangrijk (61 en 76% van de leners), en is de meerderheid hierover tevreden. Voor 40% van de leners zijn de adviezen van de bibliotheekmedewerker van belang. De helft van de leners vindt het belangrijk dat er aanvullende informatie is over de boeken, en kan die informatie ook vinden. 46% van de leners leent wel eens boeken voor iemand anders.

Besteding aan boeken neemt af Boekenkopers geven minder uit aan boeken dan twee jaar geleden. Dat komt omdat ze minder zijn gaan lezen (31%) en vanwege het moeten bezuinigen op het eigen uitgavenpatroon (een kwart geeft aan te bezuinigen op boeken). Ook wordt er meer tijd aan andere media besteed (19%). 10% is meer gaan lenen bij de bibliotheek en eenzelfde percentage koopt meer tweedehands boeken. Overall geeft 34% van de boekenkopers minder uit aan boeken dan twee jaar belden. 17% is méér uit gaan geven.


Andere resultaten
* Ruim de helft van de Nederlanders koopt minstens een keer per jaar een boek
* Een op de vijf Nederlanders leest tenminste één keer per week voor. Dit gebeurt het vaakst aan eigen kinderen (39%) en kleinkinderen (23%)
* Gemiddeld lezen lezers ongeveer 13 boeken per jaar uit.
* 17 procent van de Nederlanders bezoekt minstens een keer per maand de bibliotheek.
* Boekenleners lenen gemiddeld 19 boeken per jaar.
* e-books worden vaker gelezen op e-readers (51%) dan op tablets (43%). Vorig jaar lagen de verhoudingen bijna andersom (40 en 51%).

BRON: NUV
 


Het congres voor uitgevers over succesvol uitgeven

Meer dan 20 topsprekers, waaronder Sjuul Paradijs (De Telegraaf), Dan Hassler-Forest (Transmedia) Diederik van Leeuwen (Stichting Bibliotheek), & Harrie van Luxemburg (Kluwer)

Meer informatie en aanmelden