Dagblad De Pers stopt

Dagblad De Pers stopt


Dagblad De Pers werd eind 2006 opgericht door investeerder Marcel Boekhoorn, waarna tientallen miljoenen euro's werden geïnvesteerd in de titel.
In maart 2009 sloot Mountain Media een overeenkomst met uitgeverij Koninklijke Wegener NV, waarbij Wegener tegen betaling van een vaste jaarlijkse vergoeding de volledige commerciële exploitatie van De Pers overnam. Als aanvulling op het bestaande portfolio van regionale dagbladen zou De Pers landelijke adverteerders naar Wegener moeten trekken. Bovendien zouden synergievoordelen worden behaald op het gebied van druk, distributie, IT en redactionele samenwerking.

Vanwege de sterk verslechterde omstandigheden op de advertentiemarkt slaagde Wegener er helaas ook niet in om de commerciële exploitatie van De Pers te verbeteren. Wegener verwacht niet dat deze situatie de komende jaren significant zal verbeteren. Dit heeft ertoe geleid dat Wegener heeft aangegeven geen andere oplossing te zien dan de samenwerking met Mountain Media te beëindigen.

Wegener en Mountain Media hebben vandaag overeenstemming bereikt over beëindiging van de exploitatieovereenkomst, waarbij Wegener een afkoopsom betaalt van € 45 miljoen. De afkoopsom zal door Mountaiin Media worden aangewend om het merendeel van haar bestaande verplichtingen te voldoen.

Voor aandeelhouder Marcel Boekhoorn, tot nu toe trotse eigenaar van de krant, is er geen andere mogelijkheid dan de krant te staken. De positie van De Pers op de advertentiemarkt was al zwak terwijl de marktomstandigheden naar verwachting verder zullen verslechteren.

Marcel Boekhoorn: "Ik dacht dat het mogelijk zou zijn om een winstgevende, gratis kwaliteitskrant voor de Nederlandse markt te maken en heb daarom veel geld in het project geïnvesteerd. Maar helaas werkte de advertentiemarkt niet mee en is het ook Wegener niet gelukt om betere resultaten te behalen. Het is een grote teleurstelling voor alle betrokkenen dat we daarom hebben moeten besluiten om de krant op te heffen. Ik blijf ontzettend trots op het in de afgelopen vijf jaar bereikte resultaat: een prachtige krant gemaakt door een getalenteerde redactie en met veel trouwe en enthousiaste lezers."

Ben Rogmans, mede-oprichter en directeur-uitgever van Dagblad De Pers: "Het is een ongelofelijk verdrietig maar ook begrijpelijk besluit. We hebben de afgelopen jaren een vrolijke, optimistische, tegendraadse kwaliteitskrant gemaakt, met een geheel eigen en uniek geluid in de Nederlandse journalistiek. We hebben keihard en met veel toewijding en creativiteit gewerkt. De betrokkenheid van het personeel, journalisten en niet-journalisten, bij de krant is enorm. Voor hen is dit een grote klap."

Er wordt momenteel gewerkt aan een financiële regeling voor het personeel van dagblad De Pers. Alle bestaande contracten met externe leveranciers zullen in goed onderling overleg worden beëindigd.