Donner (voorheen Polare Rotterdam) start door

Donner (voorheen Polare Rotterdam) start door


Op 7 februari jl. namen Suzanne Hammecher, Jan Lutjeboer, Marjan Schoonderwoerd, Leo van de Wetering en Eelco Zuidervaart het initiatief om zelfstandig de vertrouwde naam Donner weer op de gevel te krijgen. Donner, de boekhandel van Rotterdam, sinds 1912 hartje stad gevestigd.

Polare was net in surseance van betaling terechtgekomen en moest even later failliet worden verklaard.
Het vijftal heeft eigener beweging besloten zich niet aan te sluiten bij het zgn. kwaliteitsboekhandelaren platform, waarvoor het in eerste instantie belangstelling had getoond. De boekverkopers wilden graag zelf het initiatief houden en zelf aan het woord blijven.
Dat de winkel zal moeten verhuizen werd snel in het proces duidelijk. De verhuurder gaf helaas te kennen een andere bestemming voor het pand te hebben. Bijzondere relocatie is gevonden in een karakteristiek pand aan de Coolsingel: het momenteel leegstaande ABN-gebouw. Bekeken wordt of dit de vaste stek gaat worden, of dat een andere locatie voor de toekomst nog geschikter is.

In het nieuwe Donner hopen de boekverkopers hun door BDO gevalideerde bedrijfsplan waar te maken. Enerzijds door de informele sfeer van ‘het oude Donner’ terug te brengen, een breed en diep assortiment te bieden, activiteiten te organiseren voor stad en regio. Anderzijds door in te zetten op de noodzakelijke innovatie van het boekenvak: van webshop tot Facebookpagina, die met ‘donnermoetblijven’ is gestart en door Lucie Vermij, hoofdredacteur van Boekblad, al tot ‘schoolvoorbeeld’ is verklaard.
Maar verder moet er vanaf de grond worden gebouwd in Rotterdam. En daar houden Rotterdammers van! Dat vergt geduld, zeker ook van de klant. Die zal goed geïnformeerd betrokken worden bij de verhuizing en het vernieuwingsproces. En uitgenodigd blijven om een aandeel in Donner te nemen, via crowdfunding en op andere wijze.

Om de crowdfunding verder te laten groeien wordt door Ernest van der Kwast en Marcel Möring a.s. donderdag een benefietavond georganiseerd in Arminius.
 

Meer weten over boekhandels & crowdfunding: kom naar inct.formatie 2014 en luister naar het verhaal van Marius van der Pas van Boekhandel Boomker.
 

Inct.formatie 2014: Het congres voor uitgevers

Meer dan 20 topsprekers, waaronder Sjuul Paradijs (De Telegraaf), Dan Hassler-Forest (Transmedia) Diederik van Leeuwen (Stichting Bibliotheek) & Harrie van Luxemburg (Kluwer)

Meer informatie en aanmelden