Polare: CB is de grote boosdoener

Polare: CB is de grote boosdoener
De starre houding van het CB en een drietal grote uitgevers (WPG, VBK en Lannoo) ligt ten grondslag aan het naderend faillissement van Polare, zo stelden de eigenaren van de keten het gisteren tijdens een persconferentie. Terwijl de banken (ABN Amro en ING) al snel overstag waren, was het voor het CB dat de poot stijf hield en niet mee wilde werken aan het reddingsplan. Volgens commissaris Cor Molenaar heeft de boekenbranche daardoor zelf schuld aan de ondergang van Polare.
Dat men wacht tot dinsdag met de aanvraag voor surseance, en dus het faillissement, heeft te maken met de hoop dat voornoemde partijen 'nog tot inzicht komen'. De verhoudingen staan echter al een tijd op scherp en de opmerkingen van Molenaar, die het CB ook nog beschuldigde van het bewust willen 'killen van de marktleider', dragen niet bij aan een mogelijke betere verstandhouding. Bikkers en Molenaar, de commisssarissen van Polare, wijzen duidelijk met de beschuldigende vinger naar het CB. De monopolie-positie van het CB is één van de problemen waar Polare mee te kampen had: als het CB niet levert, dan heeft een boekhandel geen boeken om te verkopen.
"Ze waren al aan het onderhandelen met partijen die Polare of delen ervan wilden overnemen. Met grote uitgeverijen en grote boekhandels", zo stelde Bikker gisteren. Het CB heeft nog geen commentaar gegeven op de beschuldigingen.