NUV evalueert abonnementenwet: geen aanpassingen nodig

NUV evalueert abonnementenwet: geen aanpassingen nodig


Om een goed antwoord te kunnen geven op de vraag welke consequenties deze wet heeft gehad op uitgeverijen van kranten en tijdschriften heeft het NUV de werkgroep abonnementen, bestaande uit juristen, marketeers en klantenservicespecialisten, in november 2013 bijeengebracht voor een rondetafelbijeenkomst. Deze werkgroep was grotendeels ook betrokken bij het dossier toen de wet nog in wording was. De interactieve sessie met zeer actieve inbreng van alle werkgroepleden heeft die informatie gebracht die noodzakelijk was voor een compleet evaluatierapport. 

De conclusie van de werkgroep
Hoewel het lastig is deze wet los te zien van de economische omstandigheden lijkt de wet voor uitgeverijen van kranten en tijdschriften minder desastreus te hebben uitgepakt dan gevreesd. Dit komt vooral door de gunstige uitzonderingspositie die de uitgeefsector wordt gegund, maar ook omdat de wet gedeeltelijk al werd nageleefd vanwege de gedragscode die sinds 2007 voor NUV-leden van kracht is. Uitgeverijen hebben zich ook tijdig en goed weten aan te passen aan de wet. De wetgever kan de wet daarom laten zoals deze nu is; aanpassingen zijn noch nodig noch wenselijk.

De resultaten van deze evaluatie zijn door het NUV in een notitie samengevat die onlangs formeel is overhandigd aan de verantwoordelijke binnen het ministerie van Veiligheid en Justitie, die het document kenmerkte als 'zeer bekopt en heel bruikbaar'. Binnenkort wordt het aan de Tweede Kamer verzonden als formeel Kamerstuk waarna het dossier Abonnementenwet vermoedelijk zal worden afgesloten.