Hoe maak je een inhoudsopgave met Sigil?

Hoe maak je een inhoudsopgave met Sigil?

 

TOC

De eerste is de automatisch gegenereerde inhoudsopgave die in e-readers en ePub-software permanent naast de tekst getoond kan worden. Deze heet de Table Of Contents, meestal afgekort tot TOC. Sigil genereert hem op basis van de pagina’s die je aanmaakt en de koppen die je markeert. Het bestand heet toc.ncx en staat in de root van de ePub.
Om een inhoudsopgave te maken ga je op de werkbalk naar Tools > Table Of Contents > Generate Table Of Contents.


 

Wijzigen

Je kunt de inhoudsopgave naderhand wijzigen, bijvoorbeeld als je een verwijzing naar een tabel of afbeelding wilt toevoegen. Dit type objecten wordt namelijk niet meegenomen als de TOC automatisch gegenereerd wordt. Om een extra ingang in de TOC op te nemen ga je als volgt te werk.
  • Ga naar de plek in het document waar je naartoe wilt verwijzen.
  • Zet de weergave in de HTML-modus, zodat je de codes ziet.
  • Voeg boven het object (tabel, tussenkop, afbeelding) waarnaar je wilt verwijzen de volgende regel code <A NAME=”herkenbarenaam”></A>. De naam moet uniek zijn binnen de pagina (hij mag dus wel op een andere pagina ook voorkomen, maar dat is niet handig) en hij mag geen spaties of bijzondere tekens bevatten.
  • Sla de pagina op.
  • Open het bestand toc.ncx.
  • Ga naar de plek in de inhoudsopgave waar je de verwijzing wilt toevoegen.
    Voeg de volgende code toe:

    <navLabel>
    <text>Verwijzende tekst in de inhoudsopgave</text>
    </navLabel>
    <content src="naamcontentmap/naambestand.xhtml#herkenbarenaam"/>
    <navPoint id="navPoint-18" playOrder="18">

    Daarbij is ‘naamcontentmap’ de map in de ePub waarin de tekstbestanden staan, ‘naambestand’ is de naam van het xhtml-bestand waarnaar je wilt verwijzen, en #herkenbarenaam de specifieke plek in de tekst. Vergeet het hekje, de slashes en aanhalingstekens niet.
  • NavPoint id en playOrder moeten doorlopend genummerd zijn. Dus als je een extra ingang toevoegt moet je alle verwijzingen verderop in de TOC handmatig omnummeren.

Inhoudspagina

Het tweede type inhoudsopgave is de HTML-versie. Dit is een pagina in de ePub, die meestal analoog aan de papieren versie voorin of achterin wordt geplaatst. Het is eigenlijk een beetje overbodig om twee inhoudsopgaven aan een boek toe te voegen, maar zo lang het papieren boek voor de meeste lezers het uitgangspunt is en niet iedereen weet waar de knop zit waarmee je de toc in beeld haalt of verbergt, is het een nuttige service aan de lezer om ook een pagina met een aanklikbare inhoudsopgave op te nemen.

Ook de HTML-inhoudspagina kun je automatisch laten genereren. Standaard zet Sigil hem helemaal voorin de ePub neer en geeft hem de naam TOC.xhtml, maar beide kun je aanpassen.
Om een inhoudspagina te maken ga je op de werkbalk naar Tools > Table Of Contents >Create HTML Table Of Contents.


 
Ook deze inhoudspagina kun je achteraf aanpassen. Je markeert de plaats waarnaar je wilt verwijzen op dezelfde manier als bij de toc. Als je dat al gedaan hebt voor de TOC, hoeft het niet opnieuw voor de HTML-pagina. De code waarmee je op de inhoudspagina verwijst ziet er wel iets anders uit.
  • Ga naar het bestand TOC.xhtml en bekijk hem in codeweergave.
  • Ga naar de plek waar je de verwijzing wilt toevoegen.
  • Voeg de volgende regel code toe:
    <div class="sgc-toc-level-2">
    <a href="../naamcontentmap/naambestand.xhtml#herkenbarenaam"> Verwijzende tekst in de inhoudsopgave </a>
    </div>
  • De term ‘sgc-toc-level-2’ regelt de vormgeving. De 2 geeft aan dat het een tussentitel is en de tekst dus een stukje inspringt ten opzichte van de hoofdstuktitels die ‘sgc-toc-level-1’ als vormgeving hebben.