NRC begint met losse verkoop artikelen

NRC begint met losse verkoop artikelen


Ook het archief van NRC Handelsblad (vanaf 1991) en nrc·next zijn op deze manier ontsloten. Ieder van de ongeveer anderhalf miljoen stukken die sindsdien in de kranten zijn verschenen, staat nu ook online. Lezers kunnen nu ook linken naar datzelfde artikel uit de krant, bijvoorbeeld in een mailtje, op een blog, op Reddit, Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn of via Whatsapp.

Losse artikelen kopen
Voor krantenabonnees verandert er niets: die hebben en houden gratis toegang tot de webversies van artikelen uit de titel(s) waarop ze zijn geabonneerd. Inloggen is voldoende.
Niet-abonnees hebben voortaan de mogelijkheid om - in plaats van een hele krant - artikelen los te kopen. Voorlopig kost ieder artikel 10 cent. Alle nieuwe bezoekers krijgen bij aanmelding een startbedrag op hun tegoed, zodat de eerste vijf artikelen vrij toegankelijk zijn. Daarna kan men het tegoed opwaarderen om meer artikelen te lezen. Betalen kan op dit moment met iDeal of Paypal, en binnenkort voegen we daar nog creditcard en bitcoins aan toe.

De betere ontsluiting van het archief is een eerste stap naar een heleboel nieuwe mogelijkheden. Een verder verbeterde vormgeving, extra functionaliteit - artikelen die in een serie zijn verschenen bij elkaar plaatsen, een volledige polemiek als lang artikel beschikbaar maken, retrospectieven, e-boekjes over een bepaald onderwerp - er staat nog heel veel op de planning.