NOM Print Monitor meet nu ook het lezen op digitale platformen

NOM Print Monitor meet nu ook het lezen op digitale platformen


Veranderingen in de gemeten titels
In de jaarrapportage zijn drie nieuwe titels opgenomen: Maarten!, Aktueel MAN en Hoe Overleef Ik.... Per juli 2011 is Knippie in het onderzoek opgenomen. Deze titel is met de halfjaarcijfers in de schriftelijke rapportage opgenomen. Verder zijn in deze publicatie Hollands Diep en Avantgarde niet meer opgenomen (deze twee titels zijn gestaakt door hun uitgevers)
.
Bereik dagbladen en tijdschriften blijft al jaren stabiel
Het bereik van dagbladen en tijdschriften is in de afgelopen jaren zeer stabiel gebleken. Het gemiddeld bereik van de totale groep tijdschriften heeft een index 100. Dagbladen laten een index 97 zien in vergelijking met de vorige publicatie. De NOM Print Monitor meet zo’n 160 dagbladen en tijdschriften. Het bereik per gemiddeld nummer van alle titels vindt u onderaan dit persbericht.

Nieuw in de NOM Print Monitor: het lezen op digitale platformen
Uitgevers van dagbladen en tijdschriften hebben in de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de nieuwe ontwikkelingen op digitale platformen, zoals smartphones, tablets en e-readers. Er worden verschillende vormen van dagblad- en tijdschriftmerken ontwikkeld die toegankelijk zijn op deze nieuwe platformen (websites, digitale edities, apps etc). De vraag die gesteld wordt is natuurlijk hoeveel lezers deze nieuwe platformen genereren.

Vanaf januari 2011 heeft NOM in de NOM Print Monitor een aantal vragen opgenomen over het lezen van dagbladen en tijdschriften op digitale platformen; het doel hiervan is om de penetratie van het lezen op die platformen in de tijd te volgen. We vragen naar het lezen van dagbladen en tijdschriften (op mediumtype niveau) op de computer, mobiele telefoon/smartphone, tablet en digitale e-reader. Op het moment dat de penetratie van een bepaald platform groot genoeg is, kan het bereik per titel gemeten gaan worden. Tegelijkertijd zijn deze vragen ook in de gezamenlijke establishment survey MSS opgenomen.

In deze publicatie van de NPM worden de resultaten van deze vragen voor het eerst gepubliceerd. Deze resultaten liggen in lijn met de resultaten uit de MSS.
Het lezen van dagbladen en tijdschriften op digitale platformen is nog relatief gering. Dagbladen worden door meer mensen gelezen op de computer / mobiele telefoon / tablet en e-reader dan tijdschriften (zie grafieken hieronder). De meeste mensen lezen een dagblad of tijdschrift op de computer (dagbladen 34,7%, tijdschriften 10,6%). 9,1% van alle Nederlanders van 13 jaar en ouder leest een dagblad op mobiele telefoon / smartphone en 4,2% op een tablet. Bij tijdschriften is dat 1,8% resp. 1,7%. Hoewel deze penetraties nog laag zijn is er duidelijk een groei te zien in de loop van 2011.

Wie leest zijn dagblad of tijdschrift op de computer, mobiele telefoon of tablet? In het algemeen kan gezegd worden dat mannen vaker zeggen digitale platformen te gebruiken dan vrouwen. Hetzelfde geldt voor hoger opgeleiden; zij lezen hun dagblad of tijdschrift veel vaker digitaal dan lager en middelbaar opgeleiden. Wat betreft leeftijd zien we ook verschillen in het gebruik van digitale platformen. Mobiele telefoon / smartphone wordt relatief vaker gebruikt door jongere doelgroepen (13–34 jaar), terwijl de computer en tablet door de groep 35-49 jarigen vaker wordt gebruikt.

NOM is van plan om de ontwikkelingen in de penetratie van digitaal lezen van dagbladen en tijdschriften te blijven volgen. Als de penetratie hoog genoeg is zal het mogelijk zijn om ook het lezen van specifieke titels op verschillende platformen in het onderzoek op te nemen.