Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno willen onderzoekscentrum

Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno willen onderzoekscentrum

Het onderzoekscentrum komt op de huidige locatie van Meermanno aan de Prinsessegracht 30-31 in Den Haag.

Samenwerking
Al vanaf het begin van hun bestaan is er een nauwe relatie geweest tussen de Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno. Aanvankelijk deelden zij zelfs een directeur, en catalogi beschreven beide collecties. In de loop der tijd werden beide instellingen verzelfstandigd, maar de laatste jaren is er weer toenadering en samenwerking. Die rust op twee pijlers: gezamenlijke exposities en gezamenlijke collectievorming. Digitaal is er al een gezamenlijke website voor verluchte handschriften (= handschriften met afbeeldingen) MIM. Komend jaar komt er een eerste gezamenlijke tentoonstelling, over ‘vogels in boeken’, en zal een conservator van de KB voor een deel van de tijd gedetacheerd worden bij Meermanno.

Bas Savenije, algemeen directeur KB
“De KB verwelkomt verdergaande samenwerking met Meermanno om gericht aandacht te kunnen geven aan de rol van het boek in de samenleving en aan onze beider gedrukte en geschreven collecties. We laten natuurlijk heel veel via het web zien, maar daarnaast een centrum vol levendige debatten met jong en oud zie ik al helemaal voor me.”

Maartje de Haan, directeur Meermanno
“Zowel door de KB en MM als door derden, waarbij ik denk aan de academische wereld en de boek- en bibliofiele instellingen, wordt de meer intensieve samenwerking als een logische en natuurlijke stap gezien. Met respect voor elkaars instellingen en de sterke kanten daarvan lijkt hier iets bijzonder moois te ontstaan rond de rol van het boek in verleden, heden en toekomst.”