Vakjury roept KB uit tot Digitale Bibliotheek van 2012

Vakjury roept KB uit tot Digitale Bibliotheek van 2012


Oordeel van de vakjury
De KB heeft de Award gewonnen omdat zij "nadrukkelijk kiest voor e-content, daarbij gaat voor een breed publiek en voor lage kosten". Ook speelt voor de jury mee, dat de KB inzet op zowel grootschalige digitalisering als op uitstekende dossiers en samenwerking zoekt met niet altijd onomstreden partners.
De vakjury noemt de KB een richtingwijzer voor de koers van de digitale informatievoorziening in Nederland. De vakjury bestond uit Jos Debeij (directeur Openbare Bibliotheek Deventer), Lourense Das (consultant Meles Meles SMD) en Erik Bouwer (hoofdredacteur Digitale Bibliotheek).

Lily Knibbeler, hoofd van de sector Marketing & Diensten, nam de prijs voor de KB in ontvangst. Ze gaf in haar dankwoord aan dat de KB erg verheugd is over de prijs. De KB heeft immers al veel voor elkaar gekregen en voert een heldere koers. Toch ziet de KB de prijs ook als aanmoediging voor de verdere transitie van fysieke naar digitale bibliotheek. Ze sprak de hoop uit, dat de KB de Award in de toekomst weer zou winnen.

Award Digitale Bibliotheek
De Award is een initiatief van het vakblad Digitale Bibliotheek en wordt ieder jaar toegekend aan die (openbare, wetenschappelijke, bedrijfs)bibliotheek in Nederland waar analoge en digitale bronnen integraal beschikbaar zijn én advies gegeven wordt bij het samenhangend gebruik daarvan – onafhankelijk van tijd en plaats. Door het werkveld werden acht bibliotheekinstellingen genomineerd voor de Award. Kijk voor meer informatie op de website van Essentials.

De KB als digitale bibliotheek
Sinds vorige maand biedt de KB tienduizenden e-publicaties aan haar leden aan. Dit zijn meer dan 180.000 internationale wetenschappelijke e-books die via het platform Ebook Library (EBL) beschikbaar zijn. Samen met duizenden abonnementen op gerenommeerde internationale e-tijdschriften vormen ze het nieuwe, digitale hart van de context- en referentiecollectie van de KB. Daarnaast spant de Koninklijke Bibliotheek zich in om de komende jaren alle boeken, kranten en tijdschriften die in Nederland sinds 1470 gedrukt zijn digitaal aan te bieden. Kortom: de KB breidt haar digitale bibliotheek steeds verder uit.