Historisch Nieuwsblad presenteert app Gouden Eeuw

Historisch Nieuwsblad presenteert app Gouden Eeuw


Het wonder van de Gouden Eeuw
In drie delen vertelt de voice-over van acteur Peter Blok hoe een losse verzameling provincies in opstand komt tegen het Spaanse gezag. Bijna tegen wil en dank ontstaat zo de Republiek der Verenigde Nederlanden. Bovendien legt de oorlog de basis voor de welvaart van de Gouden Eeuw.
Het verhaal wordt verteld in geanimeerde beelden en prenten. Loop met de edelen het paleis van landvoogdes Margaretha van Parma binnen om het Smeekschrift aan te bieden. Vlieg in vogelvlucht over het zestiende-eeuwse Amsterdam of proef de hutspot na het ontzet van Leiden.

Interactie
Voor de gebruiker is een actieve rol weggelegd: zo kan hij met een swipe de geuzen helpen Den Briel te veroveren of een beeld omverhalen in de Beeldenstorm.
Bovendien kan hij op elk moment de Bibliotheek tevoorschijn halen. Daarin worden niet alleen de beelden, maar talloze andere belangrijke aspecten van de Opstand en de opmars naar de Gouden Eeuw toegelicht. Ook is hier gedigitaliseerd bronnenmateriaal te vinden, zoals het Smeekschrift der Edelen of een Geuzenlied. De artikelen in de Bibliotheek sluiten aan bij de termen van het eindexamenonderwerp geschiedenis voor havo/vwo: Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648.

Vernieuwend journalistiek concept
Historisch Nieuwsblad kreeg vanwege het vernieuwende journalistieke concept van de app steun van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Luc Panhuysen, bekend van zijn biografie van de gebroeders De Witt en zijn boek over het Rampjaar 1672, schreef het verhaal; vormgever Mick Peet werkte mee aan het scenario en beeldredacteur Annemarie Lavèn verzorgde de beelden. De app is gebouwd door het prestigieuze productiebureau MediaMonks.