Wikipedian-in-Residence gestart bij KB en Nationaal Archief

Wikipedian-in-Residence gestart bij KB en Nationaal Archief


Kranen zegt hierover: "Archiefinstellingen zoals de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief hebben dezelfde doelstelling als Wikipedia: kennis toegankelijk maken voor iedereen. Het ligt daarom voor de hand om meer samen te gaan werken. Deze functie, in het hart van beide instellingen, biedt mij een geweldige kans om dat waar te gaan maken."

Samenwerking
Met dit project zetten de KB en het NA een belangrijke stap in het realiseren van de  ambitie om de grootste collectie papieren erfgoed van Nederland breed toegankelijk en herbruikbaar te maken. 

Mireille Kok, Sectorhoofd Marketing en Diensten bij de KB: “De missie van de KB is om mensen en informatie samen te brengen. Wikipedia is een sterke partner om die ambitie vorm te geven. Zowel op het gebied van open data als van toegankelijk maken van informatie zien we dat we elkaar kunnen versterken.”
Martin Berendse, Algemeen Rijksarchivaris en directeur van het Nationaal Archief :“Het is heel erg inspirerend om te zien dat ‘ons’ open materiaal zijn weg vindt naar allerlei vormen van hergebruik, zoals op Wikipedia. Dáár moet je dan dus zijn met je data.”

De KB en het NA zijn de eerste Nederlandse erfgoedinstellingen die een Wikipedian in Residence in huis hebben gehaald. Hiermee treden ze in de voetsporen van vermaarde buitenlandse instituten zoals de British Library en de US National Archives.