KB koopt eerste met 3D-printer gemaakte boekband

KB koopt eerste met 3D-printer gemaakte boekband


De maakster van de boekband is Marja Wilgenkamp, die sinds 1997 een eigen atelier heeft in Blokker (N-H). Voor die tijd was ze docent Textiele Vormgeving. Deze ervaring beïnvloedt ongetwijfeld haar keuze om bij het boekbinden bijzondere materialen te gebruiken. De KB heeft meer werk van haar in de collectie, zoals een in hout gebonden sonnet van Shakespeare.

De 3D band is van 4 oktober tot 6 december te zien in de vitrine naast de leeszaal Bijzondere Collecties. Daar toont de KB ook enkele voorbeelden van twintigste-eeuwse boekbanden die met destijds moderne materialen zijn gemaakt. Na deze tijd is het boek aan te vragen met de signatuur KW 1783 B 20 en in te zien op de leeszaal Bijzondere Collecties.

Lees ook de blog over de band.

De Koninklijke Bibliotheek bezit een collectie van ongeveer 12.000 met de hand gemaakte boekbanden. Dit zijn dus allemaal unieke exemplaren, de meeste afkomstig uit de zestiende tot de twintigste eeuw. De KB verzamelt ook exemplaren van werk dat gemaakt is door belangrijke moderne boekbinders.