Uitgevers: Denk 'in the box'

Uitgevers: Denk 'in the box'


Verbrugge zegt ‘moe te zijn’ van de ‘out of the box discussie’: “Ik vind het waanzin dat out of the box denken in de meeste gevallen als beter gezien wordt. Het lijkt er op alsof het je ontslaat van het nadenken over de werkelijke waarde. Out of the box denken komt ook weer ergens vandaan, het is gebaseerd op een – soms andere - context, ervaringen, ideeën, noem maar op. Het is net iets dat zomaar ontstaat. Iedereen heeft een eigen denkkader, een eigen box. Dus anderen brengen zogezegd hun eigen box mee. Het is onzin om te denken dat je je eigen bedrijf of je activiteiten 180 graden kunt draaien. Dan zou je een compleet ander bedrijf worden. Wat je doet is dingen halen uit de ‘out of the box’ en die breng je weer naar je ‘eigen box’.

Bij innovatie moet je oude waarden met nieuwe combineren. Dat is cha-ordisch. Creatieve geesten hebben geen probleem met onzekerheid (het chaos-deel): daarin bewegen zij zich van nature vrij gemakkelijk. Ik noem dat de tolerantie van ambiguiteit. Diezelfde creatieve geest moet echter ook rekening willen houden met de orde waarnaar anderen op zoek zijn”. Dat leidt tot de gewenste interactie die innovatie processen op gang kan helpen en in beweging kan houden.

Verbrugge legt uit dat creative reflection een viertal dimensies heeft: business, technology, user en meaning. Het creatieve proces is random en sprint van de ene dimensie naar de andere: je moet iedere dimensie echter wel een aantal maal checken gedurende het proces.

Verbrugge is niet helemaal onbekend met het uitgeefvak: zijn broer werkt bij een uitgeverij en dus hoort hij zo nu en dan wel eens wat over de ontwikkelingen in het vak. Verbrugge is ook betrokken bij het topsectoren-beleid van de overheid, als het gaat om de creative industry. Hij is lid van de Dutch Creatief Council, onderdeel van de Topsector Creatieve Industrie. Hij kan de ontwikkelingen dus ook in een wat breder perspectief overzien. Die inzichten, gekoppeld aan zijn filosofie over creative reflexion en het denken in- en out of the box, staan garant voor een spannend verhaal op inct.spiratie 2013.

LEES MEER OVER DE ANDERE SPREKERS

AANMELDEN