POD is iets uit de Middeleeuwen

POD is iets uit de Middeleeuwen


Na zijn promotie verhuisde Kwakkel naar Canada waar hij aan verschillende universiteiten doceerde. Daar leerde hij vooral zijn vak te verkopen. “Om studenten naar je colleges te krijgen moet je ze duidelijk maken dat het leuk is. Dus maakte ik posters die de interesse moesten aanwakkeren. Dat lukt heel goed, de collegezalen zaten vol. Je moet het onderwerp daar naar de studenten brengen”.  Kwakkel gebruikt die ervaring om zijn vak naar de mensen te brengen: middels Tumblr (waar hij inmiddels 12.000 volgers heeft) en Twitter (bijna 4800 volgers) houdt hij iedereen die het maar wil op de hoogte van allerlei leuke feiten rondom het vak boekhistorie.
Nadat zijn aanstelling in Canada verviel keerde hij terug naar Nederland waar hij via het NWO een onderzoekspost aan de Universiteit van Leiden wist te krijgen.

Het onderzoek van Kwakkel en zijn team richt zich op de functie van de vorm van boeken in de Middeleeuwen. “Hoe een boek in de Middeleeuwen eruit zag, qua formaat en vorm, vertelt ons iets over het gebruik. We zijn nu zover dat we aan de vorm van een boek kunnen voorspellen hoe het gebruikt werd. Boeken uit de Middeleeuwen zijn stille getuigen, je moet alles er zelf uithalen. Er was geen inhoudsopgave, geen titelblad met datum, plaats e.d. en er was geen colofon”.

“In de Middeleeuwen waren er geen uitgevers, maar wel een levendige handel in teksten. De stationarius was daarbij de spil. Boeken werden in de Middeleeuwen altijd in opdracht vervaardigd, dus eigenlijk was er sprake van publishing en printing on demand. Interessant is ook dat er sprake was van een tweedehands markt voor boeken. Hoe deze markt ontstond en wat precies een stationarius was, komt Kwakkel op inct.spiratie uitleggen. Als opening keynote zal hij uitgeven en ondernemen in een historisch perspectief gaan plaatsen.



Het historisch perspectief zal wellicht een vervolg krijgen in het inct.magazine. In 2014 gaat Erik Kwakkel een column verzorgen waarin hij een modern uitgeefconcept zal koppelen aan zijn Middeleeuwse tegenhanger.

MEER OVER ALLE SPREKERS

DIRECT AANMELDEN