Boekverkoop Vlaanderen in eerste helft 2013 gestegen

Boekverkoop Vlaanderen in eerste helft 2013 gestegen


Opvallend is ook de sterke stijging (+14%) van de stripverkoop. De eerste titel in de nieuwe Amoras-reeks, met de opgeschoten Suske van Marc Legendre en Charel Cambré - de nieuwe versie van Suske en Wiske van Willy Vandersteen - deed het erg goed en is de tweede best verkochte strip van het voorjaar. Hij moet alleen Code E van De Kiekeboes voor zich dulden. Deze nieuwe versie van Suske heeft ongetwijfeld een belangrijk aandeel in de grote stijging van de stripverkoop want hiermee wordt een nieuw publiek aangeboord. Met drie titels in de strip top 10 blijft ook Jommeke erg populair, net als in 2012.

Ons Kookboek en Ten Oorlog sterkhouders bij non-fictie
Bij de non-fictie vrije tijd steekt Ons Kookboek van de KVLV met kop en schouder uit boven alle boeken van de televisiekoks. Pascale Naessens en Jeroen Meus zijn op dit ogenblik de meest succesvolle tv-koks als het op boekenverkoop aankomt. Zij prijken respectievelijk met 2 en 3 titels in de top 10 van de best verkochte non-fictie vrije tijd boeken.

Bij de non-fictie informatief is het boek van de hoog gewaardeerde tv-serie Ten Oorlog van Arnout Houben en Johanna Spaey de best verkochte titel. Deze populaire tv-serie over de Eerste Wereldoorlog heeft duidelijk ook heel wat lezers weten te bekoren. Opvallend is verder de sterke aanwezigheid van Leo Bormans: zowel zijn nieuwe The World Book of Love als Geluk halen de top 10 van de informatieve non-fictie boeken.

Online verkoop stijgt met 20%
Niettegenstaande de sluiting van een aantal zelfstandige boekhandels, houdt de fysieke boekhandel globaal vrij goed stand. Maar de groei van de boekenmarkt situeert zich vooral in de online verkoop: de internetboekhandels kennen een groei van ruim 20%. Het is een tendens die zich de voorbije jaren al manifesteerde, maar die zich vandaag sterker dan ooit doorzet. Hierdoor stijgt het marktaandeel van de online boekenverkoop voor het eerst boven de 10%, naar 10,5%.

De algemene top 10:
1.Inferno - Dan Brown
2.De Kiekeboes / 135 Code E - Merho
3.Amoras 1 / Suske - Willy Vandersteen / Marc Legendre / Charel Cambré
4.De Kiekeboes / 136 Schijnheilig bloed  - Merho
5.Het laatste bevel - Pieter Aspe
6.Vijftig tinten grijs - E.L. James
7.Ons Kookboek
8.F.C. De Kampioenen / 75 Hello Poepa - Hec Leemans
9.En uit de bergen kwam de echo - Khaled Hosseini
10.Vijftig tinten donkerder - E.L. James